Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höjd skatt för sparare när räntan slås fast

Skatten på sparande i fonder och aktier höjs med 40 procent nästa år,  sedan räntan som styr skatten stigit. Men skatten är fortfarande låg,  påpekar ekonomer.

Statslåneräntan landade den sista november på 2,09  procent, en avsevärd  ökning jämfört med för ett år sedan. Det har  betydelse för alla som  sparar på ett investeringssparkonto (ISK) eller i  en kapitalförsäkring,  eftersom räntan styr skatten på sparandet.

Förändringen får effekten att skatten höjs från 0,45 procent till 0,63 procent. Alltså en 40-procentig ökning.

Fortfarande låg

Det kan låta mycket, men Claes Hemberg, ekonom på Avanza Bank, tycker inte det är något att hetsa upp sig nämnvärt över.
- Skatten är fortfarande låg. Men det finns en risk för att spararna väljer bort ISK på grund av det här. Det borde de inte göra. ISK är bra, och gratis till skillnad från många dyra kapitalförsäkringar, säger han.
Hanna Helgesson på Fondbolagens förening uppmanar också sparare att välja ISK.
- Om man sparar i aktier eller aktiefonder är ISK fördelaktigt med den låga ränta som är. Enskilda år kan vara mindre fördelaktigt, om sparandet ökar mindre än statslåneräntan. Men man måste tänka långsiktigt, säger hon.

Sparform som ökar

Sedan ISK sjösattes i fjol har omkring 600 000 personer öppnat konton och antalet ökar stadigt, enligt Avanza. Tanken med kontot är att det ska vara lätt att spara i aktier och fonder, eftersom man slipper ta upp försäljningar i deklarationen.
Det råder ändå viss oenighet om det är en bra sparform i alla lägen. Jonas Lindmark på Morningstar ser en risk att sparkapitalet på lång sikt kan urholkas om skatten höjs mycket.
Han tycker att direktsparande då kan ha fördelar. Samtidigt är det krångligare.
- Byter man placeringar ofta är det bekvämt med ISK, eftersom man aldrig behöver ta upp det i deklarationen, säger Jonas Lindmark.

Så beskattas sparande

Investeringssparkonto: Värdet på ISK stäms av fyra gånger om året. I slutet av året räknas ett genomsnittligt kapitalvärde ut, som multipliceras med statslåneräntan. Då får man fram en schablonintäkt som beskattas med 30 procent.

Räkneexempel:

Kvartal 1: 100 000
Kvartal 2: 125 000
Kvartal 3: 127 000
Kvartal 4: 140 000
Genomsnittligt värde: 123 000
Gammal skatt: 550 kronor
Ny skatt: 771 kronor
Skillnaden i skatt för en kapitalförsäkring blir likvärdig. (TT)

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!