Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Fed höjer räntan i USA

Avgående chefen för amerikanska Federal Reserv Janet Yellen har lämnat sitt sista räntebesked.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Janet Yellen:s räntebesked om en höjning av räntan med 0,25 procentenheter var väntad.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Räntan i USA höjs med 0,25 procentenheter – avgående Fedchefen Janet Yellens sista höjning.

Ekonomerna var i stort eniga om att Federal Reserve skulle höja räntan på onsdagskvällen svensk tid.

Federal Reserves medlemmar var dock oeniga, och säger att det inte är självklart att man ska gå vidare med flera höjningar nästa år.

– Detta är en julklapp från Yellen till alla världens sparare, säger Claes Hemberg, Avanzas sparekonom.

En undersökning bland amerikanska ekonomer ger henne dessutom toppbetyg vid rodret för världens viktigaste centralbank.

Fokus inför mötet på onsdagskvällen låg på budskapet om framtida räntehöjningar – utifrån nya prognoser och ny räntebana.

De stora frågorna var om centralbanken kommer att leva upp till sin prognos om tre räntehöjningar under nästa år, samt hur president Donald Trumps skattereform ska påverka penningpolitiken under 2018.

Av 90 ekonomer som svarat i Bloomberg News prognosenkät trodde 86 före kvällens besked att ränteintervallet skulle höjas med 25 punkter till 1,25-1,50 procent, medan fyra spår oförändrat. 

Enligt CME Groups "FedWatch Tool" var en höjning redan inprisad av marknaden.

En sista presskonferens för Yellen

Presskonferensen efter beskedet blir den sista för avgående Fedchefen Janet Yellen.

Det behövde dock inte betyda att det hon skulle säga om utsikterna för inflation, arbetslöshet och penningpolitik var ointressant. 


LÄS OCKSÅ: Stefan Ingves om sitt liv som Riksbankchef


Givet att hon kommer att efterträdas av en kollega i Fedstyrelsen, Jerome Powell, är det troligt att Yellens utsikter nu är tämligen giltiga för Fedledningen även under 2018.

Commerzbank skriver i ett veckobrev att marknaden länge tvivlade på att Fed skulle höja räntan ytterligare en gång i år efter att ha agerat i mars och juni. Dessa tvivel har dock försvunnit efter stark statistik och tal av Fed-ledamöter.


LÄS OCKSÅ: Svenska riksbankens räntesked


Utsikterna för framtiden är däremot mindre tydliga och statistiken utgör ett dilemma för Fed.

"Ena delen av Feds mandat - högsta möjliga sysselsättningsnivå - kan anses uppfyllt. Så här långt har antalet sysselsatta ökat med nästan 170 000 per månad i genomsnitt, vilket är mycket mer än de 100 000 som behövs för att sysselsätta de människor som kommer in på marknaden till följd av befolkningstillväxt", skriver Commerzbank.

”En julklapp från Yellen”

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza:

– Detta är en julklapp från Yellen till världens alla sparare, och ett hopp om en bra början nästa år. Det ser väldigt ljust ut de närmaste tre månaderna. Sedan får vi se om ekonomin har kraft att hålla på hela vägen, så att säga.
– Fed framstår som att de har mer självförtroende nu är tidigare. Nu känns det som att det inte behövs stöd, utan den amerikanska ekonomin är som den ska.

Joakim Bornold, sparekonom Nordnet:

– Detta var ett helt väntat beslut, och jag tror att aktiemarknaden kommer att tolka det på samma sätt; med en lättnadens suck. Det är skönt att Fed kan fortsätta på den inslagna vägen, att höja räntan för att ta tillbaka den till en normal nivå.

För oss som privatpersoner – hur påverkar höjningen?

– Trycket lättar nu för den svenska Riksbanken. Den kommer att följa efter. Dollarförstärkningen gör ju också att det är lättare för Riksbanken att höja räntan någon gång nästa år.

Tror på fyra höjningar nästa år

Även Deutsche Bank trodde på en räntehöjning och riktade fokus mot prognoserna om framtida räntehöjningar.

Banken tror även på fyra räntehöjningar under nästa år. I september visade medianprognosen i Feds räntebana tre höjningar under 2018.

Sedan förra prognostillfället, för tre månader sedan, har den största utvecklingen varit betydliga framsteg för den republikanska skatteplanen i kongressen, skriver analyshuset.

Yellen får toppbetyg

Även om flera är kritiska till att Yellen gått för långsamt fram med räntehöjningarna, ger en enig ekonomkår henne toppbetyg för sina fyra år som Fedchef. 

Enligt en färsk undersökning gjord Wall Street Journal bland amerikanska ekonomer ger hela 60 procent av ekonomerna Yellen toppbetyget A, och ytterligare 30 procent ger henne ett B. 

Endast åtta procent ger henne ett C och två procent det lägsta betyget D.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!