Uppgörelsen nära – så ändras pensionsåldern

Höjd pensionsålder rycker närmare.
Annika Strandhäll, ordförande i pensionsgruppen.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

En höjd pensionsålder rycker allt närmare.

Nu är regeringen och alliansen ”mycket nära” en bred överenskommelse, erfar Dagens Nyheter.

– Samtalen befinner sig i ett kritiskt läge, säger en källa till Dina Pengar.

Sannolikt – om inte samtalen havererar på upploppet – presenteras delar av  ”pensionspaket” i slutet av november.

Samtidigt vill båda parterna skärpa kraven på PPM-bolagen – efter omfattande skandaler med Allra och Falcon Funds, uppger Dagens Nyheter.

Frågan om höjd pensionsålder har varit aktuell länge och diskuterats i flera år. Och nu kan en uppgörelse vara nära, enligt DN.

För en månad sedan flaggade finansminister Magdalena Andersson, S, för en höjd pensionsålder. En av anledningarna är att Sveriges behov av välfärd ökar snabbare än våra intäkter.

– Tittar man på de som börjar jobba vid 30 bör det finnas möjligheter att arbeta längre än till 65, sade då Magdalena Andersson till Dina Pengar.

”Alla partier kompromissar”

Men tidpunkten för en höjd pensionsålder är ännu inte bestämd. 

– Förhandlingarna pågår och nu är vi nere på detaljnivå och där ingår pensionsåldern, säger en källa med direkt insyn i överläggningarna.

– Naturligtvis höjs åldersgränserna inte över en natt. Det gäller både när man ska kunna börja ta ut den allmänna pensionen och hur längre man ska kunna jobba.


LÄS MER: Så höjs pensionsåldern – möjligt jobba vidare till 69


Blir ni klara det här året?

– Det vore en dröm, en riktig julklapp. Men det är viktigt att alla partier får något och just nu ser det ljust ut. Alla partier kompromissar.

En annan källa uppger för Dina Pengar att delar av ''pensionspaketet'' presenteras i slutet av november.

Victor Harju, pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll, vill dock inte bekräfta DN:s uppgifter.

– Man diskuterar fortfarande. Det är väldigt många olika frågor på bordet och alla partier ska vara överens. Det är inte uteslutet att man kan komma överens men det är väldigt svårt att säga när, säger han.

Olika uppfattning om höjd pensionsålder

En utredning har tidigare kommit fram till att den statliga pensionen, tidigaste åldern man kan gå i pension, ska höjas från 61 till 63 samtidigt som LAS, arbetsgivarens möjlighet att säga upp dig, ska flyttas från 67 till 69.

I den parlamentariskt sammansatta pensionsgruppen förhandlar man nu om hur man ska göra.

För Socialdemokraterna har höjd pensionsålder tidigare varit en känslig fråga, medan allianspartierna vill se att svenskarna går i pension i ett senare skede i livet.

Hur den nya uppgörelsen kommer att se ut är oklart. Men enligt DN:s uppgifter kommer man inte att ta hänsyn till utredningens förslag – utan i stället höja åldrarna i etapper.

– Det blir ingen chockartad höjning över en natt. Många runt 60 har ju redan nu börjat planera för sitt pensionärsliv och vi kan inte bara rycka utan deras planering, säger en källa till Dina Pengar.


LÄS MER: Han ska försöka rädda svenskarnas pensioner


En annan kärna i den breda uppgörelsen som nu är på gång är vilka krav som ska ställas på fondbolagen i premiepensionssystemet. Detta efter omfattande skandaler med PPM-bolagen Allra och Falcon Funds, som har kostat Sveriges pensionssparare hundratals miljoner kronor.

Kritik mot PPM-systemet

Medan allianspartierna har velat se en stor valfrihet i PPM-systemet har regeringen velat se skärpta regler.

Nu ska det bli tuffare för fondbolaget att komma in på Pensionsmyndighetens fondtorg, uppger DN. En följd av detta kan bli att dagens utbud på över 800 fonder på torget kommer att minska drastiskt – ett fondantal som har fått kritik även från tungt, internationellt håll. Richard Thaler som nyligen tog hem Nobelpriset i ekonomi (eller korrekt: pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne) har dömt ut det svenska PPM-systemet.

Pensionsgruppen

Pensionsgruppen består av företrädare för Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Gruppens arbete leds av socialminister Annika Strandhäll.

Tycker du att pensionsåldern ska höjas?