Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högt säkerhetspådrag runt de nya sedlarna

<p>På torsdag påbörjas det största sedelutbytet i modern svensk historia. Det innebär förhöjda risker för rån i flera led. Men Riksbanken tonar ner hotbilden mot de egna depåerna, där pengarna finns just nu.</p>
78 miljarder kronor i nya mynt och sedlar ska distribueras ut. Foto: RIKSBANKEN
Riksbankchefen Stefan IngvesFoto: Christian Örnberg

På torsdag påbörjas det största sedelutbytet i modern svensk historia.

78 miljarder kronor i nya mynt och sedlar ska distribueras.

Det innebär förhöjda risker för rån i flera led. Men Riksbanken tonar ner hotbilden mot de egna depåerna, där pengarna finns just nu.

– Våra säkerhetsrutiner är väldigt bra, säger Susanna Grufman på Riksbanken.

På torsdag börjar Riksbanken att distribuera ut de första nytryckta sedlarna som fram till dess skyddas av ett omfattande hemlighetsmakeri. Att slussa ut pengar i samhället är en process som är omgärdad av strikta regler och säkerhetspådrag.

Risken för rån är alltid närvarande, särskilt mot värdetransporter och butiker.

På Riksbanken, där pengarna finns just nu, pekar man på att det gäller att försöka genomföra den kommande sedelintroduktionen inom ramen för det kontanthanteringsarbete som pågår året om.

– Vi kan av förklarliga skäl inte berätta så mycket om våra egna säkerhetsrutiner. Men det är klart att alla inblandade aktörer har en väl utarbetad plan. Tanken är ju att växlingen från de nuvarande till de nya sedlarna ska ske successivt i två år och i enlighet med hur kontanter vanligtvis hanteras och byts ut, säger Susanna Grufman, enhetschef för Riksbankens kontantförsörjning.

Värde av 78 miljarder

Totalt ska nya sedlar och mynt till ett värde av 78 miljarder kronor distribueras ut under 2015 och 2016. Exakt var pengarna förvaras innan dess, annat än i Riksbankens faciliteter på ett eller möjligen flera håll i landet, vill man inte uppge.

Riksbankens huvuddepå för kontanter ligger dock i Arlandastad strax norr om Stockholm, där säkerhetsrutinerna enligt banken själva beskrivs som extremt noggranna.

LÄS OCKSÅ: Här testas de nya sedlarna först

Centralbanken trycker

Precis som i många andra länder är det centralbanken i Sverige som ansvarar för tryckningen av nya pengar som sedan lämnas ut till banker och bankägda bolag.

När samhället behöver kontanter hämtar bolaget BDB Bankernas Depå dessa hos Riksbanken och kör dem till sina depåer. Därefter förs pengarna via värdetransportbolag ut till uttagningsautomater, bankkontor och till handeln.

Det är här risken för rån bedöms som störst.

Höjda kontantvolymer

Susanna Grufman anser vidare inte att Riksbankens egna säkerhetspådrag inför den nya sedeldistributionen är något särskilt utöver det vanliga och har svårt att bedöma risken för rån mot de egna lokalerna.

– Det kommer ju att bli tillfälligt förhöjda volymer av kontanter under dessa dagar, men exakt när, hur mycket och hos vilka parter på kontantmarknaden är svårt att säga. Varje aktör står också för sin egen säkerhetshantering och Riksbankens ansvar för kontanterna upphör dessutom så fort vår motpart har hämtat pengarna hos oss, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så funkar sedelbytet

Inte så actionladdat

Den som fortfarande tror att värdetransporter till butiker och banker i Sverige bevakas av vakter med automatvapen lär bli besviken. Väktarna är obeväpnade och i stället har man valt att satsa på förvaringstekniken i transportbilarna, som i princip ska göra det omöjligt att genomföra ett rån och komma undan med ett användbart byte.

Vanligt är att pengar exempelvis fraktas i väskor med färgpatroner, som exploderar och förstör innehållet om någon försöker bryta sig in.

Den tekniska utvecklingen har också gjort att rånen i landet överlag sjunkit på senare år. Hittills i år har enbart sex värdetransportrån genomförts i Sverige, varav två med skjutvapen, enligt uppgifter från polisen.

Inte heller BDB Bankernas Depå AB vill prata mycket om säkerhetsaspekter.

– Det är upp till värdebolagen att ansvara för säkerheten runt själva transporterna. Det är också de som utbildar personal för det ändamålet, säger Nina Wenning, som är bolagets vd.

I en krönika skriver även den oberoende privatekonomiska experten Annika Creutzer att det är märkligt att Riksbanken fortsätter att trycka upp nya tusenlappar. Precis som tidigare kommer de inte att vara tillgängliga genom uttagsautomater och Annika Creutzer pekar på att en hel del ”skurkvaluta” kommer in och förstörs i samband med det kommande sedelutbytet.

LÄS OCKSÅ: Detta gäller för de nya sedlarna och mynten

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!