Högre risk för soffliggare i pensionssparandet

Publicerad
Uppdaterad
Soffliggarnas pensionssparande blir mer riskfyllt när 7:e AP-fonden bygger om och ökar risken för unga medan de äldsta får minskad risk. I framtiden ska de yngre spararna bara få aktier i sin pott.
Det är 7:e AP-fonden som förvaltar Premiesparfonden. Och det är där pensionspengarna hamnar för den stora majoritet av unga människor som inte bryr sig om att välja pensionsfond inom PPM-systemet. Premiesparfonden är systemets överlägset största fond som förvaltar över 90 miljarder kronor miljarder kronor åt 2,5 miljoner svenskar.

Större andel aktier

Fram till nu har fonden haft drygt 80 procent aktier och resten av tillgångarna i säkrare räntepapper. Men om avkastningen ska bli hög behövs det också en högre risknivå. Det betyder större andel aktier.
- Den kommer att ha en livscykelprofil med högre risk när man är ung, säger Johan Florén, kommunikationschef på 7:e AP-fonden.
- Risknivån och därmed den potentiella avkastningen måste höjas. Utan riskexponering kan man inte få någon avkastning på pengarna.

Högre risknivå

Risknivån för de nya spararna kommer att bli något högre än i en genomsnittlig global aktiefond, eventuellt på samma nivå som en lokalt inriktad tillväxtmarknadsfond, enligt Floréns bedömning.
Nio av tio nya sparare gör inte själva något aktivt pensionsval. När systemet görs om 24 maj kommer de unga icke-väljarna att få 100 procent aktier i sin portfölj och i bästa fall högre avkastning. Men från 55 års ålder kommer aktieandelen på pensionskontona att trappas ned med några procent om året. Vid 75 års ålder ska spararna ha hälften aktier och hälften räntepapper.
Dessutom kommer 7:e AP-fonden att skapa tre statliga fondportföljer där den som vill kan välja risknivå på sitt sparande. Men spararen behöver inte själv välja vilka aktier eller fonder som ska ingå i portföljen utan det sköts av förvaltarna på 7:e AP-fonden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen