Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderater och högerväljare mest kritiska till bensinpriset

En majoritet av väljarna som röstar på M, KD och SD tycker att bensinpriset är för högt, visar en undersökning från DN/Ipsos. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /IBL

Två av tre svenskar tycker att bensinpriset är för högt. Men det är mer än bara en ekonomisk fråga, visar en undersökning från DN/Ipsos.

En majoritet av väljarna som röstar på Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tycker att priset är för högt, medan hälften av Centerns, Liberalernas och Socialdemokraternas väljare anser att priset borde sänkas. Bland Miljöpartiets och Vänsterpartiets väljare är det bara en av tre som är av samma åsikt.

– Det här visar att det finns en politisk dynamik i frågan, en ideologisk dimension som är väldigt tydlig, säger Niklas Källebring på Ipsos till Dagens Nyheter.

Åtta procent tycker att bensinpriset är för lågt

Bensinpriset låg när undersökningen genomfördes på runt 17 kronor per liter 95-oktanig bensin. Åtta procent anser att priset är för lågt och tjugo procent att det är lagom. De 66 procent som vill se en prissänkning tycker i snitt att 12 kronor per liter 95-oktanig bensin är ett mer rimligt pris.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!