Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hög tid – välj nya fonder om du har tjänstepension

AMF kastas ut tjänstepensionen ITP.Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
SEB kastas också ur tjänstepensionen ITP. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS
Foto: TT NYHETSBYRÅN / COLLECTUM

Är du privatanställd tjänsteman och har valt SEB eller AMF för din pension?

Då bör du, i likhet med 200 000 andra pensionssparare, välja nya fonder inom en vecka.

Så här gör du. 

Två miljoner privatanställda tjänstemän har nyligen fått sin pension upphandlad inom avtalsområdet ITP. Det betyder att valcentralen Collectum genom hårda krav på låga avgifter och god avkastningshistorik bestämmer vilka bolag som ska få erbjuda dig förvaltning av din tjänstepension.

Hela syftet med att tjänstepensionen upphandlas centralt är att ge spararna så bra villkor som möjligt. 

Nu har alltså en upphandling gjorts på nytt. Konsekvensen av den blev att varken AMF eller SEB får erbjuda fondförsäkring till de två miljoner pensionsspararna längre.

– Vi tyckte att vi hade ett starkt erbjudande, inte minst vad gäller avgifter. Men det räckte inte ända fram, Jens Söderblom, kommunikationschef på AMF.

 

LÄS MER: "Visa tjänstepensionen i anställdas lönekuvert" 

200 000 kunder berörs

Cirka 200 000 har sin fondförsäkring inom avtalsområdet ITP hos AMF och SEB. Är du en av dem måste du innan 30 september välja ett nytt bolag för din tjänstepension, för att fortsätta att ta del av attraktiva avgifter. Gör du inget omval kommer dina ITP-pengar hamna i icke-valsaternativet, Alectas traditionella livförsäkring. 

För den som vill går det att ligga kvar hos AMF och SEB, men då måste det valet bekräftas på nytt och placeringen kan bara behållas i fem år. 

– Vi har kontaktat så många som möjligt under sommaren för att tydliggöra detta, säger Jens Söderblom. 

 

FRIDA BRATT: Så får du full koll på din tjänstepension 

Nedpressade avgifter

Att välja något av de bolag som upphandlats av Collectum har dock stora fördelar. Avgifterna för exakt samma fonder på den öppna marknaden är i genomsnitt 0,95 procent, medan snittet inom ITP efter denna upphandling är 0,3 procent. 

Du kan nu välja mellan Danica, Handelsbanken, Movestic, SPP och Swedbank för din fondförsäkring. Väljer du bara bolag – men inga enskilda fonder – hamnar du i en så kallad entrélösning. Då har fondbolaget valt ut ett antal fonder åt dig. 

Entrélösningen är en av de faktorer som Collectum har hänsyn till vid upphandlingen. I den senaste upphandlingen har snittavgiften för entrélösningen pressats ned från 0,23 till 0,14 procent. 

LÄS MER: Larmet: Varannan har inte koll på sin tjänstepension 

Så här gör du

Du som är privatanställd arbetare och har kollektivavtald tjänstepension har tjänstepension inom avtalsområdet ITP. ITP administreras av Collectum. 

 

Är du osäker på vilket avtalsområde du tillhör, fråga din arbetsgivare.

 

Logga sedan in med bank-id på Collectum.se för att se hur dina pengar ligger placerade i dag. Har du valt AMF och SEB för din fondförsäkring (du kan fortfarande ha bolagen för din traditionella livförsäkring) behöver du göra ett omval senast den 30 september. 

 

Du ska ha fått information om detta hem i brevlådan. Har du inte fått ett brev finns ditt pensionsbolag och din fond kvar inom ITP, och du behöver inte göra något. 

 

Du byter enklast pensionsbolag och fonder till något av de upphandlade bolagen med hjöälp av bank-id på collectum.se. I upphandlingen valdes fem försäkringsbolag inom traditionell försäkring: Alecta, AMF, Folksam, SEB och Skandia.

I upphandlingen valdes fem försäkringsbolag inom fondförsäkring: Danica, Handelsbanken, Movestic, SPP och Swedbank.

 

Gör du inget val kommer nya inbetalningar från din arbetsgivare att placeras i ickevalsalternativet, en traditionell försäkring hos Alecta. 

 

Pengar som redan betalats in kommer att ligga kvar hos AMF och SEB. Du kan se till att även nya pengar betalas in dit, om du vill, det under de kommande fem åren. Men du måste du aktivt bekräfta detta. 

 

Här tipsar vi om hur du kan tänka när du ska placera din tjänstepension. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!