Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M:s vd duckar frågor om kinesiska bojkotten

Statsministern om klädjättens problem i Kina.
H&M:s vd Helena Helmersson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
H&M bojkottas i Kina.
Foto: STEPHEN SHAVER/UPI/SHUTTERSTOCK
Helena Helmersson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

H&M har hamnat i en svår sits efter att företaget bojkottas i Kina.

I ett uttalande försöker de vinna tillbaka marknaden – och samtidigt ta avstånd från oegentligheter.

Men i en intervju i SvD lägger vd:n Helena Helmersson locket på.

– Jag vill inte kommentera det, säger hon vid flera tillfällen.

Bakgrunden är att klädföretaget stoppat ett samarbete med en underleverantör, som misstänks för att använda tvångsarbete i den kinesiska provinsen Xinjiang.

Beslutet verkar ha gjort den kinesiska regimen upprörd. Det kommunistiska ungdomsförbundet och flera andra personer i landet uppmanade till bojkott, samtidigt som H&M-butiker togs bort från mobilkartor.

Styrs av kommunistpartiet

Flera butiker har också fått stänga. Kinakännaren Björn Jerdén säger till SVT att agerandet mot klädbolaget sannolikt är styrt av det kinesiska kommunistpartiet.

Bojkotten kostar. Kina är H&Ms fjärde största marknad och står för ungefär 5 procent av H&M:s totala försäljning. Försäljningen ökar också, till skillnad från i andra länder.

På onsdagen skrev därför företaget ett uttalande för att försöka lösa problemet. De bedyrade att Kina är en viktig marknad och partner för dem, och att de gjort ”enorma” framsteg inom textilindustrin.

Vill inte svara på frågor

Senare samma dag intervjuades vd:n Helena Helmersson i Svenska Dagbladet. Hon sa då vid upprepade tillfällen att hon inte kan kommentera saken.

– Jag ber om din förståelse för att det vi kan uttala om oss det vi har sagt i vårt uttalande och jag kan inte säga något mer om den situationen just nu, säger vd:n till tidningen.

På onsdagen fick statsminister Stefan Löfven frågor om H&Ms situation i Kina av Di TV.

– (H&M) har säkert fog för den kritiken som lämnas och vi menar att det är viktigt att alla tar ansvar för lönetagares rättigheter. Vi anser att det är föredömligt att man gör det.

– Vi vill också ha en relation med Kina. Kina kommer att spela en stor roll i världsekonomin och därför vill vi utveckla de relationerna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!