Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M:s Stefan Persson lämnar över till sonen – hyllades

Stefan Persson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Efter 22 år lämnade Stefan Persson över ordförandeskapet i H&M till sonen Karl-Johan Persson på torsdagen. 

– Jag kommer fortfarande att vara väldigt engagerad, men hålla mig på min kant, säger han i en intervju med Dagens industri.

I en stor intervju med Dagens industri berättar H&M:s Stefan Persson att coronapandemin, som skakade om världen i januari kom som en överraskning för företaget.

Persson tog beslutet att ställa in utdelningen, för första gången i H&M:s historia. Ett beslut som inte var svårt, säger han till Di.

– Vi såg snabbt hur branschen drabbades. När man ser att 80 procent av butikerna stängs av myndigheter är det självklart att pengarna ska vara kvar i företaget och verka där, säger Persson till Di.

”Vill inte lägga mig i det”

Angående debatten om utdelningar och korttidspermitteringar, och att andra bolag gör annorlunda än H&M, säger Persson:

– Jag vill inte lägga mig i det. Det är så olika från bransch till bransch. Men jag tror att det är farligt att lagstiftningsvägen bestämmer över frågan.

Lämnar över till sonen

På torsdagen lämnade Stefan Persson över till sonen Karl-Johan Persson som ordförande, och hyllades av styrelsen. 

Styrelsen var helt enig i sitt beslut, enligt Persson. Beslutet stod klart redan i januari när H&M redovisade sitt resultat för sista kvartalet 2019. Då tillkännagavs också att Helena Helmersson blir ny vd. Hon har tidigare varit bolagets operativa chef.

Någon stor fest blev det inte efter stämman, men Persson säger till Di att han kanske tar sig en drink när han kommer hem.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!