Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

H&M:s nya flaggskepp drabbat av storbranden

Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ
H&M:s nya konceptbutik Arket i sekelskifteshuset som nu eldhärjas. Foto: H&M

En kraftig brand rasar i sekelskifteshuset för H&M:s nya konceptbutik Arket, på Biblioteksgatan 9, vid Stureplan i Stockholm. 

Det är oklart om butiken kommer att kunna öppna som planerat under våren.

– Jag kan bekräfta att branden äger rum i samma fastighet som vi ska öppna Arket i nästa år, säger Katarina Kempe, chef för medierelationer hos H&M. 

Klädkedjan Arket är H&M:s nya premiumsatsning och den skulle ha öppnat på Biblioteksgatan under våren nästa år, i den anrika byggnad som nu brinner. 

Under sensommaren öppnade H&M sin första butik under nya varumärket, Arket, på Regent Street i London. Sedan följde nya öppningar av Arket i Bryssel, Köpenhamn och München och under nästa år var det alltså planerat att den första butiken skulle öppnas i den anrika byggnad som nu eldhärjas.  

H&M: "Vår säkerhetsavdelning får löpande information"

Katarina Kempe, chef för medierelationer hos H&M, kan ännu inte ge något besked om den planerade öppningen. 

– Det är för tidigt att säga hur branden kan komma att påverka tidsplanen men jag kan bekräfta att branden äger rum i som vi ska öppna Arket i nästa år. Vi tillträder lokalerna först i januari nästa år och vår säkerhetsavdelning får löpande information om branden, säger Katarina Kempe, till Dina Pengar. 

LÄS MER: H&M:s mystiska ras – föll kraftigt på börsen

Larm 05.01 på morgonen

– Det känns väldigt kul att vår första svenska butik öppnar just på Biblioteksgatan, där hamnar vi i gott sällskap, har Managing Director Lars Axelsson tidigare sagt. 

Från H&M: beskrivning av byggnaden: "Byggnaden på Biblioteksgatan 9 uppfördes 1897 i nationalromantisk stil och har en central plats i Stockholms moderna historia. Det var på den här adressen som konsumentföreningen Svenska Hem öppnade sin första livsmedelsaffär 1905. Kooperativet grundades av skolpionjären och kvinnosakskämpen Anna Whitlock och bland de över 3 000 medlemmarna fanns bland andra Nobelpristagaren Selma Lagerlöf, sångerskan och skådespelerskan Harriet Bosse (som var gift med August Strindberg) samt författaren och ideologen Ellen Key."

LÄS MER: H&M:s Stefan Persson furades av vännerna på 70-årsdagen

Polisen har startat förundersökning om mordbrand

Larmet inkom vid klockan 05.01. Enligt Stockholmspolisen ska det bo totalt sex personer i sekelskiftshuset på Jakobsbergsgatan 6. Två av dem fördes under morgonen till sjukhus med misstänkta rökskador. 

Enligt Storstockholms brandförsvar är det en slags byggarbetsplats på en vind som av okänd anledning fattat eld. Vid åttatiden meddelade Stockholmspolisen att en förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!