H&M:s barnstrumpor plockas bort efter kritik

En person ansåg att strecken på strumporna som illustrerar att borren studsar mot marken kunde uttydas som "Allah".
Foto: H&M
Allah på arabiska.
Foto: Wikimedia Commons
Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT

H&M plockar bort en modell av barnstrumpor med Lego-motiv.

En person ansåg att strecken som illustrerar att borren studsar mot marken kunde tydas som "Allah" på arabiska.

"Vi beklagar om motivet på produkten upprört och tar till oss av er feedback", svarar H&M i sociala medier.

En person hörde av sig till Hennes & Mauritz på sociala medier om en modell av barnstrumpor, som Dagens industri var först med att berätta.

Motivet är en Lego-figur som borrar i marken. Men personen ansåg att strecken som illustrerar att borren studsar mot marken kunde tydas som "Allah" på arabiska.

"Vi strävar alltid efter att kunna erbjuda produkter som vi tror att våra kunder kommer att uppskatta. Trycket på strumpan föreställer en legofigur och att det skulle vara ett tecken för något annat är helt och hållet en tillfällighet", skriver H&M i ett svar i sociala medier.

H&M har plockat bort strumporna

Även om H&M menar att det endast är en tillfällighet att motivet skulle likna något annat säger klädjätten till Dagens industri att man valt att plocka bort strumporna ur sortimentet.

H&M säger vidare i sociala medier att man ständigt ser över sitt sortiment och beklagar om motivet upprört.

Klädjätten mötte mycket kritik

Nyligen anklagades H&M för rasism efter att ha gjort reklam med en mörkhyad pojke i en grön huvtröja med texten: "Coolest monkey in the jungle". Pojkens mamma såg det som en överreaktion

H&M tog dock bort bilden, bad om ursäkt och sa att det var olyckligt att bilden uppfattats som stötande. I Sydafrika vandaliserades H&M-butiker i protest vilket ledde till att man tillfälligt tvingades stänga.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!