Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M tar bort behåreklam efter kritik: ”Missvisande”

Amanda Oxell reagerade när hon såg reklamen.
Nu har företaget tagit bort bilderna.
Foto: Annonsrådets medlemmar

I veckan har flera användare i sociala medier riktat skarp kritik mot H&M.

Detta efter att klädjätten gjort reklam för amningsbehåar med hjälp av modeller som ”uppenbarligen inte fått barn nyligen”, enligt upprörda kommentarer.

Nu väljer H&M att ta bort bilderna från webbshoppen.

– Vi kommer att ta med det här till nästa gång, säger Joanna Morell, PR- och kommunikationsansvarig på H&M.

Amanda Oxell, 30, är grundare av ”Annonsrådet”, en ideell rörelse som utifrån en låst Facebook-grupp granskar reklam och marknadskommunikation. När hon fick syn på H&M:s reklam för amningsbehåar reagerade hon direkt.

– Bilderna ger en missvisande bild av hur många mammor som nyligen fött barn och ammar faktiskt ser ut i kroppen, säger Amanda Oxell.

Amanda Oxell är grundare av Facebookgruppen ”Annonsrådet”.
Foto: Privat

”Förlossning påverkar kroppen”

Enligt henne är det uppenbart att all tillstymmelse till en post-graviditetskropp är bortretuscherat i reklamen.

– Att bära på ett barn i nio månader och sedan gå igenom en förlossning påverkar kroppen och på de här bilderna finns det inte ett spår av graviditet eller amning. Som att det vore fult att visa tecken på att en kvinna har gått igenom en graviditet. 

Amanda Oxell tror att reklam som denna bidrar till den kroppshets som många kvinnor upplever i samband med en graviditet.

– Man kan ju fråga sig varför man inte får visa mammakroppen så som den för det mesta ser ut. Speciellt när det handlar om att sälja produkter till en målgrupp som bara består av mammor.

Amanda Oxell reagerade direkt när hon såg reklamen.
Foto: Annonsrådets medlemmar

H&M tar bort bilderna

På H&M:s Facebooksida är det flera människor som har delat det inlägg som Amanda Oxell skrivit om bilderna. Många instämmer i hennes kritik.

Nu har klädjätten valt att helt ta bort reklamen från webbshoppen.

– Vi förstår kundernas feedback och det är därför vi har valt att plocka bort bilderna. Vi kommer att ta med det här till nästa gång, säger Joanna Morell, PR- och kommunikationsansvarig på H&M.

Nu väljer H&M att ta bort bilderna.
Foto: Annonsrådets medlemmar

Vill se en förändring

Amanda Oxell är nöjd med H&M:s agerade och vill ge en eloge till företaget för att de har tagit åt sig av kritiken i sociala medier.

– Jag gissar att de förstår problematiken och det känns som att de har satt fart med att förmedla sina värdegrunder även i sin kommunikation mot slutkund.

Hon hoppas nu att klädjätten använder erfarenheten i framtiden.

– Jag hoppas att de nästa gång väljer modeller som ger en mer mångsidig bild av målgruppen med flera kroppstyper, som fler kan känna igen sig i.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!