Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

H&M stänger butik utanför huvudkontoret

Bolagets vd Karl-Johan Persson presenterade under december en kvartalsrapport som fick aktien att störtdyka. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Stängda H&M-butiken på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Rebecca Hagnestad
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

H&M har slagit igen portarna på butiken vid hörnet Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan i Stockholm, berättar Dagens industri. 

Butiken ligger vid bolagets huvudkontor.

Beslutet kommer efter att klädjätten i december presenterade en kvartalsrapport som fick aktien att störtdyka. 

Det är Dagens industri som berättar att H&M nu väljer att stänga butiken som ligger strax utanför klädkedjans huvudkontor på Mäster Samuelsgatan 46 i Stockholm.  Skyltfönstren gapar tomma och lokalen har förvandlats till något av en spökbutik.

H&M kommer behålla lokalerna. 

– Det är dock ännu för tidigt att avslöja vad som kommer att ske i lokalen, men vi ser fram emot att dela med oss av mer information längre fram”, skriver Anna Eriksson på bolagets pressavdelning i ett mejl till Svenska Dagbladet..

När vd Karl-Johan Persson presenterade kvartalsrapporten den 15 december togs den emot som en kalldusch av marknaden. Aktien gjorde en djupdykning från 200,30 kronor till runt 170 kronor. 

Den stängda H&M-butiken på Drottninggatan i Stockholm. Skyltfönstren gapar nu tomma i butiken. Endast H&M:s logga ovanför entrén skvallrar om vad som tidigare varit i lokalen. Foto: Rebecca Hagnestad

 

LÄS MER: H&M:s miljardsmäll mot svenska småsparare

 

H&M katastrofrapport fick aktiekursen att falla 

Rapporten visade att H&M:s försäljning backade under fjärde kvartalet. Och för helåret har den bara ökat med tre procent.

Dystra siffror för den svenska klädjätten om samtidigt gick ut med att man skulle slå igen vissa butiker. 

i maj förra året kom nyheten att H&M skulle stänga sin flaggbutik i modestaden Milano.

– Vi stängde över 70 butiker förra året och vi lär stänga ännu fler i år. Eftersom basen har ökat och eftersom vi ser ett snabbt skifte i branschen mot mer e-handel” sa Nils Vinge, IR-ansvarig på H&M, till Dagens industri redan i maj förra året i samband med Milanostängningen.

I samband med nedläggningen av H&M-butikerna, som verkställdes i augusti, har ett hundratal anställda sagts upp. 

 

LÄS MER: H&M-arvingen Nils Tham och hustrun Clara skiljer sig efter tre år

 

H&M:s vd Karl-Johan Persson hårt pressad

För ägarfamiljen Persson har miljarder i aktiekapital gått upp i rök – och från flera håll har man undrat om Karl-Johan Persson verkligen kan sitta kvar som verkställande direktör.

Börsraset - och de dåliga försäljningssiffrorna - tvingade styrelseordföranden och huvudägaren Stefan Persson ut på banan där han bedyrade att sonen Karl-Johan var rätt man som vd för bolaget. Stefan Persson ringde också runt till vissa större aktieägare och stämde av läget.

Stefan Persson, majoritetsägare i H&M, anser inte att sonen Karl-Johan ska bytas ut. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Persson backar upp sonen Karl-Johan

Storägaren Stefan Persson lät sig även intervjuas av Svenska Dagbladets reporter Birgitta Forsberg. Om kritiken att bolaget inte förstår sig på näthandeln sa han:

– Det är ganska dråpligt att höra förståsigpåare säga att H&M borde skaffa sig en it-strateg. Det är som att säga att SKF borde tänka på att kulorna ska vara runda.

 

LÄS OCKSÅ: Stefan Persson flyttar in i 135-miljonersvilla

 

Stefan Persson slog tillbaka mot Karl-Johan Perssons kritiker.

– Att kräva någons avgång när vi år efter år växer globalt är inte seriöst. Det kanske är andra bolag man ska kika på och vara orolig för.

Hur tar Karl-Johan Persson kraven? undrade Svenska Dagbladets reporter.

– Alla är vi människor. Självklart så känns sådant. Ändå tror jag att han är full av entusiasm och kraft.

Vid börsstängning i dag hade H&M-aktien gått ner en halv procent och landade på 168 kronor.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!