Bolagets vd Karl-Johan Persson presenterade under december en kvartalsrapport som fick aktien att störtdyka. Foto: / TT NYHETSBYRÅNBolagets vd Karl-Johan Persson presenterade under december en kvartalsrapport som fick aktien att störtdyka. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Bolagets vd Karl-Johan Persson presenterade under december en kvartalsrapport som fick aktien att störtdyka.  Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Stängda H&M-butiken på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Rebecca HagnestadStängda H&M-butiken på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Rebecca Hagnestad
Stängda H&M-butiken på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Rebecca Hagnestad
Foto: / TT NYHETSBYRÅNFoto: / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / TT NYHETSBYRÅN

H&M stänger butik utanför huvudkontoret

Publicerad
Uppdaterad

H&M har slagit igen portarna på butiken vid hörnet Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan i Stockholm, berättar Dagens industri. 

Butiken ligger vid bolagets huvudkontor.

Beslutet kommer efter att klädjätten i december presenterade en kvartalsrapport som fick aktien att störtdyka. 

Det är Dagens industri som berättar att H&M nu väljer att stänga butiken som ligger strax utanför klädkedjans huvudkontor på Mäster Samuelsgatan 46 i Stockholm.  Skyltfönstren gapar tomma och lokalen har förvandlats till något av en spökbutik.

H&M kommer behålla lokalerna. 

– Det är dock ännu för tidigt att avslöja vad som kommer att ske i lokalen, men vi ser fram emot att dela med oss av mer information längre fram”, skriver Anna Eriksson på bolagets pressavdelning i ett mejl till Svenska Dagbladet..

När vd Karl-Johan Persson presenterade kvartalsrapporten den 15 december togs den emot som en kalldusch av marknaden. Aktien gjorde en djupdykning från 200,30 kronor till runt 170 kronor. 

Den stängda H&M-butiken på Drottninggatan i Stockholm. Skyltfönstren gapar nu tomma i butiken. Endast H&M:s logga ovanför entrén skvallrar om vad som tidigare varit i lokalen.Foto: Rebecca Hagnestad

 

LÄS MER: H&M:s miljardsmäll mot svenska småsparare

 

H&M katastrofrapport fick aktiekursen att falla 

Rapporten visade att H&M:s försäljning backade under fjärde kvartalet. Och för helåret har den bara ökat med tre procent.

Dystra siffror för den svenska klädjätten om samtidigt gick ut med att man skulle slå igen vissa butiker. 

i maj förra året kom nyheten att H&M skulle stänga sin flaggbutik i modestaden Milano.

– Vi stängde över 70 butiker förra året och vi lär stänga ännu fler i år. Eftersom basen har ökat och eftersom vi ser ett snabbt skifte i branschen mot mer e-handel” sa Nils Vinge, IR-ansvarig på H&M, till Dagens industri redan i maj förra året i samband med Milanostängningen.

I samband med nedläggningen av H&M-butikerna, som verkställdes i augusti, har ett hundratal anställda sagts upp. 

 

LÄS MER: H&M-arvingen Nils Tham och hustrun Clara skiljer sig efter tre år

 

H&M:s vd Karl-Johan Persson hårt pressad

För ägarfamiljen Persson har miljarder i aktiekapital gått upp i rök – och från flera håll har man undrat om Karl-Johan Persson verkligen kan sitta kvar som verkställande direktör.

Börsraset - och de dåliga försäljningssiffrorna - tvingade styrelseordföranden och huvudägaren Stefan Persson ut på banan där han bedyrade att sonen Karl-Johan var rätt man som vd för bolaget. Stefan Persson ringde också runt till vissa större aktieägare och stämde av läget.

Stefan Persson, majoritetsägare i H&M, anser inte att sonen Karl-Johan ska bytas ut.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Persson backar upp sonen Karl-Johan

Storägaren Stefan Persson lät sig även intervjuas av Svenska Dagbladets reporter Birgitta Forsberg. Om kritiken att bolaget inte förstår sig på näthandeln sa han:

– Det är ganska dråpligt att höra förståsigpåare säga att H&M borde skaffa sig en it-strateg. Det är som att säga att SKF borde tänka på att kulorna ska vara runda.

 

LÄS OCKSÅ: Stefan Persson flyttar in i 135-miljonersvilla

 

Stefan Persson slog tillbaka mot Karl-Johan Perssons kritiker.

– Att kräva någons avgång när vi år efter år växer globalt är inte seriöst. Det kanske är andra bolag man ska kika på och vara orolig för.

Hur tar Karl-Johan Persson kraven? undrade Svenska Dagbladets reporter.

– Alla är vi människor. Självklart så känns sådant. Ändå tror jag att han är full av entusiasm och kraft.

Vid börsstängning i dag hade H&M-aktien gått ner en halv procent och landade på 168 kronor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen