Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardförlust – trots enorma coronastödet

H&M.
Foto: BUDRUL CHUKRUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / BUDRUL CHUKRUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO
H&M.
Foto: NEWSCOM / FEATURECHINA/NEWSCOM/SIPA USA SIPA USA

H&M rapporterar något bättre resultat än förväntat.

Men försäljningen minskade drastiskt.

Klädjätten har samtidigt fått statliga stöd på över två miljarder förra året – och flaggat för att det finns ”goda utsikter” för kontantutdelning för aktieägarna, skriver Aftonbladet. 

Har du förlorat inkomst under pandemin?

H&M:s rörelseresultat var på minus 1,128 miljoner kronor i det första kvartalet. Analytikerna trodde att det snarare skulle ligga på 1,253, skriver DI.

Samtidigt minskade försäljningen stort, med cirka 21 procent.

”Som mest var cirka 1.800 butiker, dvs cirka 36 procent av koncernens totala butiksantal, tillfälligt stängda.” skriver bolaget i delårsrapporten, och konstaterar samtidigt att onlineförsäljningen ökat mycket under pandemin.

Där går man plus 57 procent.

– Den är monstruös, den försäljningen, säger Swedbanks aktiechef Fredrik Warg i DI TV om ökningen.

Flaggat för utdelning

Under pandemiåret har H&M fått flera statliga coronastöd globalt. Det handlar om 300 miljoner från svenska skattebetalare, och två miljarder kronor totalt, skriver Aftonbladet.

Inför delårsrapporten skrev bolaget att ”det finns goda utsikter för en kontantutdelning under hösten 2021”.

– Utifrån Stefan Perssons perspektiv är det genialiskt att han har fått ett stöd av skattebetalarna som han till syvende och sist kommer ta del av genom en utdelning. Han och familjen äger omkring hälften av aktieposten i H&M via olika bolag, säger Erik Palm, journalist och författare till boken ”The Big Boss: Så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person”.

I ett uttalande till Aftonbladet skriver H&M att stöden ska ”ställas i relation” till minskade intäkter under året.

”Ett sätt att för H&M att  försöka lösa problemen”

Mats Larsson om H&M:s första uttalande efter bojkotten.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!