Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M-chefen slår tillbaka: ”Ingen nyanserad bild”

H&M:s Sverigechef Filip Ekvall tillbakavisar uppgifterna om en sektliknande företagskultur.
Foto: DAVID THUNANDER / H&M

H&M:s Sverigechef Filip Ekvall kommenterar nu uppgifterna om en sektliknande kultur och osäkra anställningsvillkor i den nya boken ”The big boss” om företagets ordförande Stefan Persson.

– Det jag känner är att det inte är en nyanserad bild av H&M och en bild jag inte kan känna igen mig i, säger Filip Ekvall.

H&M har reagerat starkt på de uppgifter som förekommer i den nya boken om företagets ordförande Stefan Persson.

I boken skildras bland annat hur researchern Sara Edvinsson agerar mullvad och söker jobb på H&M. Hon kallas till en gruppintervju där cheferna förklarar att det handlar om att allt man gör ”mäts i tid” och att ”minsta lilla pengar som vi kan tjäna, det vill vi tjäna”.

– Det är svårt med ett specifikt fall. Alla i branschen använder sig av nyckeltal och rutiner för att säkerställa både kundbemötande men också arbetsmiljö i våra butiker, säger Filip Ekvall, landschef för H&M Sverige.

Men är det ett typiskt sätt att uttrycka sig?

– Återigen, det är en mening i ett enskilt fall. Det är otroligt viktigt att alla våra medarbetare behandlas med respekt och att vi har en respektfull dialog. Vi är väldigt stolta över våra medarbetare och de är absolut en viktig del i att vi är det framgångrika företag vi är i dag.

– Sen finns det självklart delar där vi känner att vi kan förbättra oss.

Är det så att era vikarier rings in med kort varsel till korta arbetspass i stor utsträckning, som det beskrivs i boken?

– Vår ambition är i största möjliga mån att erbjuda tillsvidareanställningar, och att dessutom kunna göra det med så många timmar som möjligt. Sen ska vi vara ödmjuka och medvetna om att vi befinner oss i en bransch som är i kraftig förändring. Det digitala skiftet är en av de förändringarna. 

– Men det handlar också om att vi som alla andra ständigt behöver möta kundernas behov som skiftar väldigt mycket över tid, och där vi behöver bemanna våra butiker för att lunna möta kunderna.

”Inget vi står för”

Av boken framgår att Sara Edvinsson, researchern som wallraffar på H&M, inser att hon inte kommer att kunna leva på den lön hon kan räkna med att få för sina vikarietimmar. 

Hennes arbetsledare ska då ha föreslagit att hon kan ta ut arbetslöshetsersättning för att försörja sig om vikariepoolen inte ger tillräckligt många timmar.

Filip Ekvall påpekar att Sara Edvinsson bara arbetade i en H&M-butik i ett fåtal dagar. Han tror att det då är svårt att få en helhetsbild.

– Om det skulle ha sagts något i linje med det så är det absolut inget vi står för som företag, och det är absolut inte en av våra rutiner. Händer det är det så klart något vi ser allvarligt på. Då behöver vi gå tillbaka och säkerställa att vi följer våra rutiner på ett bra sätt i alla led, säger han.

I boken reflekterar Sara Edvinsson kring hur andra i vikariepoolen kan försörja sig, något som H&M kommenterar skriftligt efter intervjun med Filip Ekvall. Företaget skriver:

”Det är inte möjligt för henne att göra det, eftersom hon inte vet hur många timmar de andra jobbar. Sara arbetade endast 7 timmar och hon gjorde enligt uppgift avlyssningar. Med 7 timmars arbete kan inte några slutsatser dras angående kulturfrågor och liknande.”

Hänvisar till medarbetarundersökning

Bokens författare har även talat med flera personer som arbetar eller har arbetat inom företaget. En återkommande beskrivning av H&M är att likna företaget vid en sekt, där man förväntas vara extremt lojal och alltid säga ja.

– Det är en bild som inte jag kan känna igen mig i över huvudtaget, säger Filip Ekvall.

Han tar upp den anonyma medarbetarundersökning som enligt företaget visar att de anställdas nöjdhet ligger högt över branschsnittet.

– Där kommer det fram att man känner att man kan vara sig själv på jobbet, att man känner att man är på en trygg arbetsplats och att man blir behandlad på ett respektfullt sätt. En del av det är att ha högt i tak, där våra medarbetare känner att man kan säga vad man tycker och tänker.

Dagens toppnyheter från DiTV

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!