Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M-arvtagerskan som valde ett liv i det dolda

Charlotte Söderström vid OS i Rio, där hennes häst All in med ryttaren Peder Fredricson tog silver.
Peder Fredricson och All in vann nyligen EM-guld på hemmaplan i Göteborg.
Charlotte Persson vid bröllopet med Martin Söderström 2006.Foto: LASSE SVENSSON
Foto: LASSE SVENSSON

Hon äger guldhästen All in och är H&M:s dolda arvtagerska.

I en stor intervju med Svenska Dagbladet berättar den vanligtvis tillbakadragna Charlotte Söderström om sitt hästintresse, om pappa Stefan Person och om H&M.

– Jag älskar företaget, säger hon till tidningen.

Charlotte Söderström, 40 i år, är en doldis i H&M-sammanhang. Ändå är hon högst involverad i företaget på flera sätt.

Farfadern Erling Persson grundade den välkända klädkedjan och pappan Stefan Persson är huvudägare i bolaget, samtidigt som storebrodern Karl-Johan Persson sitter på vd-posten.

 

LÄS MER: Han är doldisen som kan ta makten i H&M 

 

Hon är H&M:s okända arvtagerska

Själv jobbar Charlotte Söderström deltid på H&M:s sponsringsavdelning. Hon sitter också i Familjen Erling Perssons stiftelse, som bland annat delar ut pengar till medicinsk forskning.

Och så är hon – så klart – uppvuxen med företaget.

– Det har blivit en del av mitt liv. Jag brinner för det och engagerar mig i det. Jag är stolt över det. Jag älskar företaget, säger hon till Svenska Dagbladet.

Charlotte Söderström är god för flera miljarder. Ändå är hon för många okänd. Hon föredrar att hålla sig i bakgrunden och gör inga stora intervjuer.

Men nu har Svenska Dagbladets Birgitta Forsberg fått en pratstund med H&M-arvtagerskan.

De träffas på klädkedjans huvudkontor i centrala Stockholm. Charlotte Söderström möter upp iklädd en outfit från H&M, och runt handleden har hon en berlock med namnet All in – ett armband hon fått av sin pappa Stefan Persson, berättar hon för Birgitta Forsberg.

Äger topphästen H&M All in

Valacken All in (officiellt H&M All in) är i dag välbekant för många. Han och ryttaren Peder Fredricson vann OS-silver i Rio de Janeiro i fjol, och vann nyligen EM-guld på hemmaplan i Göteborg.

 

Hoppryttaren Peder Fredricson på Chrlotte Söderströms guldhäst H&M All in under EM i Göteborg.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

 

När EM-finalen reds den 27 augusti vågade inte Stefan Persson titta. Varken på plats eller på tv, berättar dottern för Svenska Dagbladet. I stället lyssnade han på radio.

Charlotte Söderströms hästintresse började redan i barndomen. Hon började rida som sjuåring, och fick under en sommar hyra en ponny av toppryttaren Lisen Bratt Fredricson. Den fick stå på tomten hos familjen Persson i Djursholm.

 

LÄS MER: Karl-Johan Persson om framtiden för H&M 

 

– Ja, vi hade grisar på tomten också. Ponnyn fick hänga med till Värmdö också, berättar Charlotte Söderström för SvD.

Stefan Perssons dotter: "Pappa vågade inte titta"

Som 14-åring fick hon en ponny och senare även tävlingshästar. Hon var under en tid med i juniorlandslaget men inte heller då kunde Stefan Persson titta.

– Min mamma är väldigt intresserad av hästar, men pappa vågade inte titta när jag red. Han tyckte att det var läskigt med så höga hinder, säger Charlotte Söderström till SvD.

 

Charlotte Söderströms pappa Stefan Persson är huvudägare i H&M och hennes bror Karl-Johan Persson sitter som vd.Foto: Niclas Ryberg / DN

 

I dag rider hon inte längre. Men hästintresset finns kvar.

H&M-dottern föder upp hästar och äger fyra stjärnhästar – varav All in är en av dem. Hon äger också ryttaren Peder Fredricsons häst H&M Christian K och Malin Baryards H&M Cue Channa och H&M Indiana.

H&M sponsrar toppryttare

Alla hästar som toppryttarna Fredricson och Baryard rider heter något på H&M, klädkedjan sponsrar dem båda. Den svenska klädjätten sponsrar också de belgiska tvillingarna Olivier och Nicola Philippaerts – som var de som sålde guldhästen All in till Söderström för fyra år sedan.

 

LÄS MER: Beskedet om All in efter silvret: ”Inte till salu” 

 

Men att H&M sponsrar just hoppsport har inget med Charlotte Söderströms intresse att göra, säger hon till Svenska Dagbladet. I stället handlar det om att sporten står för samma värderingar som klädkedjan – till exempel att kvinnor och män tävlar på lika villkor.

Charlotte Söderström har tidigare varit tydlig med att topphästen All in – som sägs vara värd mer än 100 miljoner kronor – inte är till salu. Det står hon fortfarande fast vid, säger hon till SvD.

 

Charlotte Söderström

Född Persson 1977, heter Söderström som gift.

Dotter till Stefan Persson och fotografen Pamela Persson, ogift Collet-Larson. De båda är nu skilda.

Lillasyster till Karl-Johan Persson, storasyster till Tom Persson som arbetar med film.

Bor i Stockholm och har ett lantställe i Skåne. Driver stuteri Arch utanför Båstad tillsammans med sin mamma.

Gift med Martin HP Söderström. Har en son på sex år och två döttrar på nio och elva år.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!