Charlotte Söderström vid OS i Rio, där hennes häst All in med ryttaren Peder Fredricson tog silver.Charlotte Söderström vid OS i Rio, där hennes häst All in med ryttaren Peder Fredricson tog silver.
Charlotte Söderström vid OS i Rio, där hennes häst All in med ryttaren Peder Fredricson tog silver.
Peder Fredricson och All in vann nyligen EM-guld på hemmaplan i Göteborg.Peder Fredricson och All in vann nyligen EM-guld på hemmaplan i Göteborg.
Peder Fredricson och All in vann nyligen EM-guld på hemmaplan i Göteborg.
Charlotte Persson vid bröllopet med Martin Söderström 2006. Foto: LASSE SVENSSONCharlotte Persson vid bröllopet med Martin Söderström 2006. Foto: LASSE SVENSSON
Charlotte Persson vid bröllopet med Martin Söderström 2006. Foto: LASSE SVENSSON
Foto: LASSE SVENSSONFoto: LASSE SVENSSON
 Foto: LASSE SVENSSON

H&M-arvtagerskan som valde ett liv i det dolda

Publicerad

Hon äger guldhästen All in och är H&M:s dolda arvtagerska.

I en stor intervju med Svenska Dagbladet berättar den vanligtvis tillbakadragna Charlotte Söderström om sitt hästintresse, om pappa Stefan Person och om H&M.

– Jag älskar företaget, säger hon till tidningen.

Charlotte Söderström, 40 i år, är en doldis i H&M-sammanhang. Ändå är hon högst involverad i företaget på flera sätt.

Farfadern Erling Persson grundade den välkända klädkedjan och pappan Stefan Persson är huvudägare i bolaget, samtidigt som storebrodern Karl-Johan Persson sitter på vd-posten.

 

LÄS MER: Han är doldisen som kan ta makten i H&M 

 

Hon är H&M:s okända arvtagerska

Själv jobbar Charlotte Söderström deltid på H&M:s sponsringsavdelning. Hon sitter också i Familjen Erling Perssons stiftelse, som bland annat delar ut pengar till medicinsk forskning.

Och så är hon – så klart – uppvuxen med företaget.

– Det har blivit en del av mitt liv. Jag brinner för det och engagerar mig i det. Jag är stolt över det. Jag älskar företaget, säger hon till Svenska Dagbladet.

Charlotte Söderström är god för flera miljarder. Ändå är hon för många okänd. Hon föredrar att hålla sig i bakgrunden och gör inga stora intervjuer.

Men nu har Svenska Dagbladets Birgitta Forsberg fått en pratstund med H&M-arvtagerskan.

De träffas på klädkedjans huvudkontor i centrala Stockholm. Charlotte Söderström möter upp iklädd en outfit från H&M, och runt handleden har hon en berlock med namnet All in – ett armband hon fått av sin pappa Stefan Persson, berättar hon för Birgitta Forsberg.

Äger topphästen H&M All in

Valacken All in (officiellt H&M All in) är i dag välbekant för många. Han och ryttaren Peder Fredricson vann OS-silver i Rio de Janeiro i fjol, och vann nyligen EM-guld på hemmaplan i Göteborg.

 

Hoppryttaren Peder Fredricson på Chrlotte Söderströms guldhäst H&M All in under EM i Göteborg.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

 

När EM-finalen reds den 27 augusti vågade inte Stefan Persson titta. Varken på plats eller på tv, berättar dottern för Svenska Dagbladet. I stället lyssnade han på radio.

Charlotte Söderströms hästintresse började redan i barndomen. Hon började rida som sjuåring, och fick under en sommar hyra en ponny av toppryttaren Lisen Bratt Fredricson. Den fick stå på tomten hos familjen Persson i Djursholm.

 

LÄS MER: Karl-Johan Persson om framtiden för H&M 

 

– Ja, vi hade grisar på tomten också. Ponnyn fick hänga med till Värmdö också, berättar Charlotte Söderström för SvD.

Stefan Perssons dotter: "Pappa vågade inte titta"

Som 14-åring fick hon en ponny och senare även tävlingshästar. Hon var under en tid med i juniorlandslaget men inte heller då kunde Stefan Persson titta.

– Min mamma är väldigt intresserad av hästar, men pappa vågade inte titta när jag red. Han tyckte att det var läskigt med så höga hinder, säger Charlotte Söderström till SvD.

 

Charlotte Söderströms pappa Stefan Persson är huvudägare i H&M och hennes bror Karl-Johan Persson sitter som vd.Foto: Niclas Ryberg / DN

 

I dag rider hon inte längre. Men hästintresset finns kvar.

H&M-dottern föder upp hästar och äger fyra stjärnhästar – varav All in är en av dem. Hon äger också ryttaren Peder Fredricsons häst H&M Christian K och Malin Baryards H&M Cue Channa och H&M Indiana.

H&M sponsrar toppryttare

Alla hästar som toppryttarna Fredricson och Baryard rider heter något på H&M, klädkedjan sponsrar dem båda. Den svenska klädjätten sponsrar också de belgiska tvillingarna Olivier och Nicola Philippaerts – som var de som sålde guldhästen All in till Söderström för fyra år sedan.

 

LÄS MER: Beskedet om All in efter silvret: ”Inte till salu” 

 

Men att H&M sponsrar just hoppsport har inget med Charlotte Söderströms intresse att göra, säger hon till Svenska Dagbladet. I stället handlar det om att sporten står för samma värderingar som klädkedjan – till exempel att kvinnor och män tävlar på lika villkor.

Charlotte Söderström har tidigare varit tydlig med att topphästen All in – som sägs vara värd mer än 100 miljoner kronor – inte är till salu. Det står hon fortfarande fast vid, säger hon till SvD.

 

Charlotte Söderström

Född Persson 1977, heter Söderström som gift.

Dotter till Stefan Persson och fotografen Pamela Persson, ogift Collet-Larson. De båda är nu skilda.

Lillasyster till Karl-Johan Persson, storasyster till Tom Persson som arbetar med film.

Bor i Stockholm och har ett lantställe i Skåne. Driver stuteri Arch utanför Båstad tillsammans med sin mamma.

Gift med Martin HP Söderström. Har en son på sex år och två döttrar på nio och elva år.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen