Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M-arvingen skiljer sig – behåller miljarderna

Skilsmässan mellan H&M-arvingen Nils Tham och konstnären Clara Hallencreutz blir ingen "miljardaffär". Äktenskapsförordet innebär att han behåller förmögenheten.Foto: JEAN VANROP / STOCKHOLM FINEST.SE
Enligt äktenskapsförordet får ex-hustrun Clara Hallencreutz inte någon del i Nils Thams miljardförmögenhet.

H&M-arvingen Nils Tham, 32 har säkrat sin miljardförmögenhet vid skilsmässan från konstnären och fotografen Clara Hallencreutz, 32.

Ett drygt tre år gammalt äktenskapsförord avslöjar att hustrun inte får ett öre när paret nu går skilda vägar.

Paret gifte sig sommaren 2014 i exotiska Marrakech.

För några dagar sedan kunde Expressen berätta att paret Nils Tham och Clara Hallencreutz lämmat in skilsmässoansökan till Stockholms tingsrätt. Efter drygt tre år som gifta går de skilda vägar.

Skilsmässoansökan registrerades den 29 december och paret hade betalt de 900 kronor som tingsrätten kräver i avgift vid skilsmässa.

Expressen kan i dag avslöja att ex-hustrun Clara Hallencreutz inte får någon del i Nils Thams miljardförmögenhet.

Nils Tham är son till Lottie Tham, som är en av storägarna i H&M och syster till klädjättens styrelseordförande, huvudägaren Stefan Persson. 

 

LÄS OCKSÅ: H&M-mijardärens plötsliga skilsmässa

 

H&M-arvingen sitter i flera styrelser och driver tillsammans med släktingar bolaget Tham Invest. Han har tidigare också varit delägare i möbelföretaget Furniturebox och haft ett eget värdepappersbolag. 

Clara Hallencreutz är verksam som konstnär och fotograf och har en stor skara följare om nära 69 000 på Instagram där hon delar med sig av sitt liv. Hon har ställt ut sina alster i bland annat Peking, Boston, Los Angeles,  och London.

Clara Hallencreutz är verksam som konstnär och fotograf.

Nils Thams miljardförmögenhet

Nils Thams förmögenhet är beräknad till 2,2 miljarder kronor vilket får honom att kvala in på plats 102 bland Sveriges rikaste personer, enligt tidningen Veckans affärer. 

Eftersom paret inte har några barn och ingen av de två vill ha någon betänketid, så går skilsmässan igenom utan väntetid.

Clara avsade sig möjligheten till halva miljardförmögenheten

Någon del av miljardförmögenheten kan ex-frun Clara Hallencreutz alltså inte räkna med. Den möjligheten avsade hon sig måndagen den 26 maj 2014.

Den dagen i maj skrev Clara Hallencreutz under handlingen som definitivt skar av henne från möjligheten att få ta del av av den blivande maken Nils Thams miljarder vid skilsmässa.

Enligt äktenskapsförordet får ex-hustrun Clara Hallencreutz inte någon del i Nils Thams miljardförmögenhet.

Det upprättade dokumentet, i form av ett äktenskapsförord som båda skrev under, betydde att allt som de två hade med sig i det kommande boet var deras enskilda egendomar som den andre inte hade rätt till om de skulle gå skilda vägar. Skrivningen av handlingen var också så konstruerad att även framtida saker som till exempel arv, gåva, testamente, skulle vara deras enskilda egendom.

Äktenskapsförordet ändrade allt

Utan äktenskapsförord hade giftorätten inträtt som hade ändrat allt. När man ingår äktenskap får makarna något som kallas giftorätt vilket innebär  att man har rätt till halva värdet av den andra makens egendom i samband med skilsmässa eller dödsfall.

Men äktenskapsförordet från den 26 maj 2014 ändrade det.

Hemlighetsmakeriet kring bröllopet

Parets bröllop i juni 2014 var omgärdat av stort hemlighetsmakeri. Hundratals vänner till paret flögs med ett specialchartrat plan till Marrakech i Marocko. 

Gästerna bjöds på bröllopsfest i dagarna tre. Inga bilder finns från vigseln och bröllopsfesten. Bland gästerna märktes H&M vd Karl-Johan Persson och bolagets styrelseordförande Stefan Persson, och en rad andra personer från Stockholms-societeten.

För att inget skulle läcka ut på förhand om bröllopet var  hemlighetsmakeriet kring festen stor. Det enda gästerna fick veta på förhand var att de skulle ta med sig smoking eller aftonklänning och badkläder. Destinationen var hemlig.

 

LÄS MER: Hemliga H&M-bröllopet 

 

Våren 2016 intervjuades Clara Hallencreutz i Metro Mode och fick då frågan om vad som var det dyraste hon hade köpt i klädväg.

– Min vita vackra bröllopsklänning kanske, som numera är gråsvart än vit och helt sönderdansad våren 2016.

Varken Clara Hallencreutz eller Nils Tham har velat kommentera skilsmässan.

– Det är en privatsak, har multimiljardären Nils Tham tidigare  sagt till Expressen. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!