H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: Jens L'EstradeH&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: Jens L'Estrade

H&M:s vd Karl-Johan Persson.

 Foto: Jens L'Estrade
Starten på det nya året blir tyngre för klädjätten än vad marknaden hoppats på. Foto: Helena SjögrenStarten på det nya året blir tyngre för klädjätten än vad marknaden hoppats på. Foto: Helena Sjögren

Starten på det nya året blir tyngre för klädjätten än vad marknaden hoppats på.

 Foto: Helena Sjögren

H&M snålar med utdelningen

Publicerad

H&M levererar ett sista kvartal i linje med marknadens förväntningar. Men starten på det nya året blir tyngre för klädjätten än vad marknaden hoppats på.

H&M levererar som vanligt ett urstarkt kvartalsresultat. Familjen Perssons klädimperium drar in drygt 7 miljarder i rörelseresultat, vilket är vad analytikerna räknat med.

Mindre till ägarna än vad marknaden trott

Även rörelsemarginal på imponerande 14,5 procent är i linje med förväntningarna. Utdelningen på 9,75 kronor per aktie är dock något mindre än väntade drygt 10 kronor. En analytikersammanställning gav ett förväntat snitt på 10,03 kronor per aktie. Årets föreslagna utdelning är lika stor som förra året.

Men där marknaden hoppats på att H&M ska gissa på en försäljningsutveckling på 11 procent i januari tror H&M bara på 7 procent, mätt i lokal valuta.

Bolaget fortsätter sin expansion under det kommande året, och räknar med att öppna cirka 425 butiker, något fler än under 2015.

 

LÄS OCKSÅ: Ryktet som sänkte Ericsson på börsen

Tar stryk på svag kronkurs

H&M är ett av få svenska börsbolag som straffas när den svenska kronan är svag mot världsvalutorna – för de flesta exportberoende börsbjässarna gör en billig krona deras produkter mer attraktiva för utlandet att köpa – eftersom klädimperiet gör en så stor del av sina inköp i dollar.

– Årets resultat efter skatt ökade till 20,9 miljarder kronor, vilket är vårt högsta resultat hittills – detta trots att den starka dollarkursen har fördyrat våra inköp avsevärt, säger H&M:s vd Karl-Johan Persson om bokslutet.

 

LÄS OCKSÅ: Investor ökar utdelningen

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen