H&M-familjen köper hotell på Östermalm

Hotellet Villa Dagmar, med bland annat restaurang och spa, öppnade tidigare i år.
Foto: Pressbild / Villa Dagmar
H&M:s storägare Stefan Persson tillsammans med brittiske prins Charles, på en rundtur på Ramsbury Estate i Marlborough i England i december 2017.
Foto: CAMERA PRESS/ROTA / IBL
Stefan Persson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholms stad säljer två hotellfastigheter precis intill Östermalms saluhall.

Köpare: HM-familjens fastighetsbolag Ramsbury Property.

Köpeskillingen har av Fastighetsvärlden beräknats till över en halv miljard kronor.

Stockholms stad har under en tid ägt och förvaltat fastigheterna Riddaren 13 och Östermalm 2:47 på Nybrogatan, i direkt anslutning till Östermalms saluhall.

I projektet med att renovera saluhallen ingick även en upprustning och ombyggnation av grannfastigheterna. Det är numera det exklusiva boutiquehotellet Villa Dagmar, som slog upp portarna i maj tidigare i år.

Stockholms stad säljer hotellfastigheter

Nu säljer Stockholms stad hotellfastigheterna. I ett pressmeddelande skriver man att det inte är ”strategiskt viktigt” för staden att äga.

– I grunden bör Stockholm stad varken äga eller driva hotell. Det kan andra göra bättre, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M), i ett uttalande.

I pressmeddelandet skriver Stockholms stad att de skattepengar man nu får tillbaka är ”ett välkommet tillskott till stadskassan”.

Köpare av fastigheterna är Ramsbury Property, som är H&M-storägaren Stefan Perssons fastighetsbolag.

– Vi har tittat på hotellinvesteringar tidigare och tycker det här är en väldigt fin fastighet på ett fantastiskt läge, säger Lars Drangel på Ramsbury Property i en kommentar.

”Stort förtroende för Villa Dagmar”

Han fortsätter:

– Vi är väl bekanta med hyresgästen Villa Dagmar som vi har ett stort förtroende för. De har en lång och gedigen erfarenhet från Hotel Diplomat och hotellnäringen sedan 1920-talet.

Enligt Dagens industri blir detta blir H&M-familjens första hotellinvestering. Sen tidigare äger dock Ramsbury, som kontrolleras av Stefan Persson, andra fastigheter. Bland annat Åhléns City-huset och H&M:s huvudkontor på Drottninggatan i centrala Stockholm, och flera fastigheter utomlands.

I Stockholms stad pressmeddelande framgår ingen köpeskilling men Fastighetsvärlden, som tidigare rapporterat om försäljningen, har bedömt den till drygt en halv miljard kronor.

Miljardärssystrarna Schörling är Sveriges rikaste syskonpar

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!