Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjärnorna bakom hemliga elitfesten på Grand Hôtel

Spotifygrundaren Daniel Ek.
Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Aviciis förre manager Ash Pournouri.
Foto: SVT
Natalia Brzezinski
Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Spotifygrundaren Daniel Ek och Aviciis tidigare manager Ash Pournouri ville visa upp Sverige för världen. 

Resultatet blev ”Brilliant Minds” som i veckan anordnas för femte året i rad. 

– Vi svenskar är dåliga på att framhäva oss själva, trots att vi har otroligt mycket att vara stolta över, har Daniel Ek tidigare sagt. 

Här är hjärnorna bakom hemliga elitfesten som hålls i Stockholm varje år. 

Redan 2016 lovade Natalia Brzezinski att göra allt hon kunde för att få hit Barack eller Michelle Obama till ”Brilliant Minds”. 

Den 35-åriga vd:n för den årliga konferensen träffade Aviciis tidigare manager Ash Pournouri, 37, när hon som ambassadörsfru i Stockholm brukade bjuda in framträdande svenska entreprenörer till residenset i Stockholm. 

– Jag träffade Ash på en middag. Han sa ”tycker du inte vi borde göra något stort för att marknadsföra Sverige? Det är så futuristiskt här”. Jag höll med, har hon tidigare sagt i en intervju med Expressen. 

I veckan infriar techambassadören sitt löfte när Barack Obama kommer till Stockholm för ””Brilliant Minds”-konferensen på Grand Hôtel, som ägs av familjen Wallenberg. Under konferensen kommer bland andra klimatkämpen Greta Thunberg, SEB-chefen Sara Öhrwall, som även sitter Bonnier News styrelse, samt Ericsson-toppen Åsa Tamsons. 

Hjärnorna bakom elitfesten ”Brilliant Minds”

Natalia Brzezinski utsågs till vd av Spotifygrundaren Daniel Ek, 36, och Ash Pournouri som tillsammans ligger bakom symposiet som lockar världseliten till den svenska huvudstaden. I maj förra året gick både familjen Wallenberg och Stenbeck in som investerare och sedan tidigare står både Kinnevik and Ericsson bakom bolaget Symposium som håller konferensen. 

Daniel Ek är den skygga miljardären som tillsammans med Martin Lorentzon skapade musiktjänsten Spotify 2006 i Stockholm. Tjänsten lanserades i Sverige först två år senare och drygt tre år senare intog de Nordamerika. I dag är Spotify ett av världens mest berömda varumärken och i fjol börsnoterades Spotify och värderades till 190 miljarder kronor. 

I dag sitter de på ett 17 år långt hyresavtal mitt i smeten på Manhattan vid World Trade Center i New York. Daniel Ek äger bland annat en sekelskiftesvilla i Djursholm som kostade 65 miljoner kronor, vilket Expressen tidigare har berättat. 

Ash Pournouri har tidigare drivit restauranger och nattklubbar och äger i dag skivbolaget PRMD. 

Men han är framför allt berömd för att vara mannen bakom Tim ”Avicii” Berglings framgångar som med sin musik erövrade världen. Ash Pournouri upptäckte den svenska stjärnan tidigt och blev kort därefter manager. 2016 avslutades deras samarbete. 

”Vi vill visa upp Sverige för resten av världen”

Efter Tim Berglings tragiska död i april 2018 riktades anklagelser mot Ash Pournouri för att han ska ha pressat stjärnan för hårt. I en intervju med magasinet GQ svarade han på anklagelserna – och menade att han och hans team inte kände till Tim Berglings kamp med alkohol och tabletter.

– Jag var extremt frustrerad med människorna i hans närhet, som trodde att de skyddade honom genom att inte berätta för oss hur allvarligt det var vid olika tillfällen, och som trodde att det var privat och inget vi hade något med att göra. 

Ash Pournouri har även gjort sig ett namn som investerare och är alltså tillsammans med Daniel Ek den som kläckte idén till techfesten ”Brilliant Minds”. 

– Vi vill visa upp Sverige för resten av världen. Vi svenskar är dåliga på att framhäva oss själva, trots att vi har otroligt mycket att vara stolta över”, sa Daniel Ek inför den allra första konferensen. 

Vd:n Natalia Brzezinski har tidigare sagt att ”Brilliant Minds” varken syftar till att marknadsföra Spotify eller andra företag. I stället vill man enligt arrangörerna föra samman kreativa personer med idéer inom vitt skilda områden såsom teknik, mode, hälsa, ekonomi och utbildning. 

– Ingen kommer för att berätta om sin nya bok. Vi vill bara lyfta viktiga frågor och möjligen Sverige som land, har hon tidigare sagt till Expressen. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!