Janne Havnö, 57, hittade en väska med pengar. Foto: PrivatJanne Havnö, 57, hittade en väska med pengar. Foto: Privat
Janne Havnö, 57, hittade en väska med pengar. Foto: Privat
Han gjorde det rätta och lämnade in pengarna till polisen, men fick ingen hittelön. Foto: Nike Isaksson/Ibl-AopHan gjorde det rätta och lämnade in pengarna till polisen, men fick ingen hittelön. Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop
Han gjorde det rätta och lämnade in pengarna till polisen, men fick ingen hittelön.  Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop

Hittade 50 000 – men fick ingen hittelön

Publicerad

Janne Havnö, 57, hittade en väska som innehöll 50 000 kronor i ett dike.

Han lämnade in pengarna till polisen – men får ingen hittelön.

– Det är för jävligt, man är ärlig och så behandlas man så här, säger han.

Det var i augusti förra året som Janne Havnö, 57, gjorde upptäckten. Han promenerade och såg en gul väska i ett dike längs med en väg i Idkerberget utanför Borlänge.

– När jag öppnade väskan var den full av sedlar och mynt. Och så var det en massa kvitton också, säger han.

Kvittona var från ett apotek i Vansbro och efter en stund förstod Janne att pengarna måste vara en del av bytet från ett inbrott som skedde där tidigare under sommaren.

– Jag lämnade in väskan och alla pengar till polisstationen och så har jag ju gått och väntat på hittelön. Men det har jag inte fått.

Polisen som Janne talade med förklarade att eftersom det rör sig om stöldgods så får man ingen hittelön för att ha lämnat in det, något som Dalarnas tidningar har rapporterat om.

 

LÄS OCKSÅ: Hon kräver Kitkat på choklad för hela livet

"Hittar du något – behåll det"

I annat fall är praxis att man får hittelön på tio procent – vilket alltså i Jannes fall hade inneburit 5 000 kronor som tack för hans ärlighet.

– Det är för jävligt att jag inte får något, man är ärlig och så behandlas man så här. Är det tacken man får för att man gör rätt för sig?

Janne menar att beslutet om att inte dela ut hittelön kan göra att folk slutar att lämna in värdefullt hittegods till polisen.

– Jag vill att folk ute i samhället ska få reda på det här. Hittar du något i samhället – behåll det, för du får ingenting för att du är ärlig.

Samtidigt tycker han att det värsta är att apoteket i Vansbro inte har hört av sig för att tacka honom för att han återfann en del av de pengar som de blev rånade på.

– De har inte ens ringt. Det är det jag blir mest förbannad på, jag vill bara ha ett tack.

 

LÄS OCKSÅ: Drottning Silvias okända miljoner

Polisen medger fel

Thomas Eriksson, nationellt ansvarig för polisens hittegodsärenden, säger till Dalarnas tidningar att Jannes fall är en svår gränsdragning. Men enligt honom borde den lokala polisen ha fattat ett annat beslut.

– Gränsdragningen mellan hittegodslagen och stöldgodslagen är hårfin, men i det här fallet verkar det som att det är hittegodslagen som ska tillämpas. I osäkra fall går den före stöldgodslagen, säger han.

Enligt honom hade det varit fråga om stöldgods om pengarna var nedgrävda, men eftersom pengarna som Janne hittade var tappade eller övergivna bör det vara fråga om hittegods. Därmed råder han Janne att gå till polisstationen och begära hittelön på nytt.

 

LÄS OCKSÅ: Amorteringskravet – allt du behöver tänka på

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen