Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hittade 2,5 miljoner kronor i ogiltiga sedlar hos 70-åring

Foto: RIKSBANKEN
Foto: JEPPE WIKSTRÖM / PRESSENS BILD

När förvaltaren till en 70-årig man gick igenom mannens lägenhet gjorde hon en oväntad upptäckt: 2,5 miljoner kronor i ogiltiga sedlar.

Förvaltaren vände sig till Riksbanken för att lösa in dem men banken vägrade. 

Nu har kammarrätten gett Riksbanken rätt, skriver Nyhetsbyrån Blendow Lexnova. 

År 2017 utsågs en förvaltare åt den 70-årige mannen. Två läkare hade konstaterat att hans tillstånd var sådant att han inte ansågs förmögen att ta hand om sig själv eller vårda sin egendom.

Då visste knappast hovrätten eller läkarna hur stor hans egendom var – eller hade varit. 

I mannens lägenhet hittade man 2 422 820 kronor i ogiltiga sedlar. 

Förvaltaren vände sig till Riksbanken för att få dem inlösta. Enligt förvaltaren utgjorde sedlarna inkomst av lön, pension och bidrag samt eventuellt avkastning från skogsfastigheter. 

Riksbanken krävde dock en tydlig redogörelse för hur pengarna förvärvats innan man beviljade inlösen. 

När man inte fick en sådan vägrade Riksbanken inlösen eftersom det ”fanns anledning att anta” att sedlarna kunde härröra från brottslig verksamhet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!