Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hissmiljardärens plötsliga dödsfall

Hissmiljardären Niklas Herlin, delägare i Kone och storägare i det svenska teleinstallationsföretaget Eltel har plötsligt avlidit. Han avled i Nice där han var bosatt. Foto: / Iltalehti
Niklas Herlin var ny storägare i svenska teleinstallationsbolaget Eltel.

Hissmiljardären Niklas Herlin, 53, ny storägare i det svenska teleinstallationsföretaget Eltel, har hastigt avlidit.

Han var inte bara känd som den finske miljardär vars släkt startade hissföretaget Kone, utan också som journalist.

– Niklas Herlin har spelat en viktig roll då han var med och utvecklade det finska medielandskapet, säger Alma Medias styrelseordförande Harri Suutari i en kommentar.

Beskedet om Niklas Herlins plötsliga död kom i pressmeddelanden under onsdagen från de finska bolagen Alma Media och Cargotec. Niklas Herlin var styrelseledamot i bägge bolagen.

En av Finlands rikaste – delägare i Kone

Niklas Herlin var en av Finlands rikaste personer och återfanns också på magasinet  Forbes lista över världens miljardärer.

Han jobbade det mesta av sitt yrkesverksamma liv inom journalistiken. Under åren 1987–1996 var han nyhetschef på affärstidningen Kauppalehti. Senare var han med och startade webbtidningen Uusi Suomi och var dess storägare under åren 2007–2016.

Enligt tidningen Helsingin Sanomat uppgick Niklas Herlins förmögenhet till mer än nio miljarder kronor (en miljard euro).

Tidigt i höstas köpte han och brodern Ilkka tillsammans över 10 procent av aktierna i det svenska krisdrabbade teleinstallationsföretaget Eltel.

Niklas Herlin med bolag ägde 8 miljoner aktier i bolaget, vilket motsvarar 5,1 procent av aktierna och rösterna.  

– Bolaget har haft en tung period, men vi tror att rätt steg kommer att tas framöver. Eltels verksamhet är väldigt intressant, det är huvudfaktorn. Både jag och Ilka investerar en hel del eftersom vi har pengarna”, sa Niklas Herlin till Dagens industri.

LÄS OCKSÅ: Alla turerna kring Eltel 

Släkten Herlin är en av Finlands mest välbärgade familjer, och har drivit det finska hiss och rulltrappeföretaget  Kone sedan 1924. Kone finns över hela världen.

Bitter arvsstrid – syskon splittrade

För tolv år sedan utbröt en bitter arvsstrid mellan syskonen och bolaget delades i två delar. Hisstillverkningen fortsatte under Kone och logistikutrustningsdelen blev nybildade nybildade Cargotec.

Nyhetsbyrån FNB berättar om när Niklas Herlins pappa Pekka Herlin, som ledde hissföretaget Kone till att bli internationellt ledande, skapade familjebråket, när han flyttade makten i Kone till sonen Antti Herlin i mitten av 1990-talet.

”Kuppen” uppges ha ägt rum på pappa Pekks dödsbädd. Övriga syskon hölls helt utanför och flera av de andra barnen, däribland Niklas, fick kännedom om arrangemanget först år 2000.

LÄS OCKSÅ: Fortsatt skakigt kring Eltel 

Niklas Herlin var också en av huvudägarna i Cargotec, i förlaget Teos och ägde via sitt företag Mariatorp närmare en femtedel av mediebolaget Alma Media.

– Niklas Herlin har spelat en viktig roll då han var med och utvecklade det finska medielandskapet. Han förespråkade god journalistik och tog ställning som kolumnist, säger Alma Medias styrelseordförande Harri Suutari i en skriftlig kommentar.

Kollegerna sörjer: ''vi saknar dig''

Niklas Herlin arbetade som journalist med månadslön i 14 år innan han 2001 övergick till att bli frilansande journalist. 2003 grundade han bokförlaget Kustannusosakeyhtiö Teos tillsammans med några vänner.

– Niko, om vi bara kunde tacka dig med så stort hjärta som du alltid naturligt kunde visa, vi saknar dig, skrev förlagets personal i ett pressmeddelande när nyheten om hans död blev känd på onsdagen.

I en tidigare version skrev vi att dödsfallet inträffade i Finland. Niklas Herlin avled i Nice där han var bosatt. 

Hissföretaget Kone

2016 hade Kone en omsättning på 8,8 miljarder euro och vid årets slut nästan 52 000 anställda runt om i världen. I Sverige har Kone cirka 1 000 medarbetare fördelade på 28 kontor över hela landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Huvudkontoret är beläget i Kista.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!