Hissmiljardären Niklas Herlin, delägare i Kone och storägare i det svenska teleinstallationsföretaget Eltel har plötsligt avlidit. Han avled i Nice där han var bosatt. Foto: / IltalehtiHissmiljardären Niklas Herlin, delägare i Kone och storägare i det svenska teleinstallationsföretaget Eltel har plötsligt avlidit. Han avled i Nice där han var bosatt. Foto: / Iltalehti
Hissmiljardären Niklas Herlin, delägare i Kone och storägare i det svenska teleinstallationsföretaget Eltel har plötsligt avlidit. Han avled i Nice där han var bosatt. Foto: / Iltalehti
Niklas Herlin var ny storägare i svenska teleinstallationsbolaget Eltel.Niklas Herlin var ny storägare i svenska teleinstallationsbolaget Eltel.
Niklas Herlin var ny storägare i svenska teleinstallationsbolaget Eltel.

Hissmiljardärens plötsliga dödsfall

Publicerad

Hissmiljardären Niklas Herlin, 53, ny storägare i det svenska teleinstallationsföretaget Eltel, har hastigt avlidit.

Han var inte bara känd som den finske miljardär vars släkt startade hissföretaget Kone, utan också som journalist.

– Niklas Herlin har spelat en viktig roll då han var med och utvecklade det finska medielandskapet, säger Alma Medias styrelseordförande Harri Suutari i en kommentar.

Beskedet om Niklas Herlins plötsliga död kom i pressmeddelanden under onsdagen från de finska bolagen Alma Media och Cargotec. Niklas Herlin var styrelseledamot i bägge bolagen.

En av Finlands rikaste – delägare i Kone

Niklas Herlin var en av Finlands rikaste personer och återfanns också på magasinet  Forbes lista över världens miljardärer.

Han jobbade det mesta av sitt yrkesverksamma liv inom journalistiken. Under åren 1987–1996 var han nyhetschef på affärstidningen Kauppalehti. Senare var han med och startade webbtidningen Uusi Suomi och var dess storägare under åren 2007–2016.

Enligt tidningen Helsingin Sanomat uppgick Niklas Herlins förmögenhet till mer än nio miljarder kronor (en miljard euro).

Tidigt i höstas köpte han och brodern Ilkka tillsammans över 10 procent av aktierna i det svenska krisdrabbade teleinstallationsföretaget Eltel.

Niklas Herlin med bolag ägde 8 miljoner aktier i bolaget, vilket motsvarar 5,1 procent av aktierna och rösterna.  

– Bolaget har haft en tung period, men vi tror att rätt steg kommer att tas framöver. Eltels verksamhet är väldigt intressant, det är huvudfaktorn. Både jag och Ilka investerar en hel del eftersom vi har pengarna”, sa Niklas Herlin till Dagens industri.

LÄS OCKSÅ: Alla turerna kring Eltel 

Släkten Herlin är en av Finlands mest välbärgade familjer, och har drivit det finska hiss och rulltrappeföretaget  Kone sedan 1924. Kone finns över hela världen.

Bitter arvsstrid – syskon splittrade

För tolv år sedan utbröt en bitter arvsstrid mellan syskonen och bolaget delades i två delar. Hisstillverkningen fortsatte under Kone och logistikutrustningsdelen blev nybildade nybildade Cargotec.

Nyhetsbyrån FNB berättar om när Niklas Herlins pappa Pekka Herlin, som ledde hissföretaget Kone till att bli internationellt ledande, skapade familjebråket, när han flyttade makten i Kone till sonen Antti Herlin i mitten av 1990-talet.

”Kuppen” uppges ha ägt rum på pappa Pekks dödsbädd. Övriga syskon hölls helt utanför och flera av de andra barnen, däribland Niklas, fick kännedom om arrangemanget först år 2000.

LÄS OCKSÅ: Fortsatt skakigt kring Eltel 

Niklas Herlin var också en av huvudägarna i Cargotec, i förlaget Teos och ägde via sitt företag Mariatorp närmare en femtedel av mediebolaget Alma Media.

– Niklas Herlin har spelat en viktig roll då han var med och utvecklade det finska medielandskapet. Han förespråkade god journalistik och tog ställning som kolumnist, säger Alma Medias styrelseordförande Harri Suutari i en skriftlig kommentar.

Kollegerna sörjer: ''vi saknar dig''

Niklas Herlin arbetade som journalist med månadslön i 14 år innan han 2001 övergick till att bli frilansande journalist. 2003 grundade han bokförlaget Kustannusosakeyhtiö Teos tillsammans med några vänner.

– Niko, om vi bara kunde tacka dig med så stort hjärta som du alltid naturligt kunde visa, vi saknar dig, skrev förlagets personal i ett pressmeddelande när nyheten om hans död blev känd på onsdagen.

I en tidigare version skrev vi att dödsfallet inträffade i Finland. Niklas Herlin avled i Nice där han var bosatt. 

Hissföretaget Kone

2016 hade Kone en omsättning på 8,8 miljarder euro och vid årets slut nästan 52 000 anställda runt om i världen. I Sverige har Kone cirka 1 000 medarbetare fördelade på 28 kontor över hela landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Huvudkontoret är beläget i Kista.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen