Foto: / PRESSBILD FRÅN HEXAGON
 Foto: / PRESSBILD FRÅN HEXAGON

Hexagons vd Ola Rollén åtalas

Publicerad

Hexagons vd Ola Rollén åtalas för insiderbrott.

Det framgår av ett pressmeddelande.

– Som processen ser ut i dag, kommer mina advokater att sköta hanteringen av rättsfallet, så att jag även fortsättningsvis kan fokusera helhjärtat på min roll som vd och koncernchef, säger Ola Rollén i pressmeddelandet.

Ola Rollén, vd och koncernchef för Hexagon, en svensk koncern som jobbar med mätsystem, åtalas för insiderbrott av norska Ekobrottsmyndigheten, Økokrim. Det framgår av ett pressmeddelande från Hexagon.

"För Ola Rollén och Hexagon fortsätter den dagliga verksamheten som vanligt. Styrelsens förtroende och stöd för Ola Rollén att fortsätta som vd och koncernchef för Hexagon kvarstår", skriver bolaget i meddelandet, där det också framgår att brottsmisstankarna inte är relaterade till Hexagon.

– Jag talar för hela styrelsen, samt för alla andra som gett sitt starka stöd till Ola – hans familj, medarbetare och Hexagons aktieägare – att vi står bakom Ola igenom denna process. Jag har full tilltro till att de anklagelser som han står inför kommer att avfärdas av domstolen, säger Melker Schörling, Hexagons ordförande, i pressmeddelandet.

Gun Nilsson, Hexagons vice ordförande, instämmer i Schörlings uttalande.

 

LÄS MER: 480 anställda tvingas lämna Hexagon

 

Häktad mot sitt nekande

Det var i höstas som norsk polis i hemlighet utfärdade en nordisk arresteringsorder på Ola Rollén. Misstanken gällde då just insiderbrott i ett norskt företag.

Misstanken gäller en affär när han privat köpte aktier i det norska biometriföretaget Next Biometrics ASA.

Senare kunde han gripas och häktas mot sitt nekande i Oslo tingsrätt.

Ekobrottsmyndigheten i Sverige genomförde flera razzior på uppdrag av sin norska motsvarighet. Bland annat söktes Rolléns bagage och dator igenom.

Rollén: Fortsätter

I onsdagens pressmeddelande framgår att Rolléns advokater, Christian B Hjort och Erik Keiserud, är besvikna:

– Vi är besvikna över dagens beslut. Vi anser att anklagelserna mot Ola Rollén är baserade på en felaktig tolkning av vilka regler som är tillämpbara i detta fall. Vi är således övertygade om att domstolen kommer att frikänna honom.

Ola Rollén kommer fortsätta att leda företaget, säger han i pressmeddelandet.

– Jag kommer att fortsätta leda Hexagon med full kraft så länge styrelsen och aktieägarna vill att jag stannar. Som processen ser ut i dag, kommer mina advokater att sköta hanteringen av rättsfallet, så att jag även fortsättningsvis kan fokusera helhjärtat på min roll som vd och koncernchef.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen