Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hetsig debatt om regeringens budget

Finansminister Andes Borg presenterade regeringens budget i riksdagen - och möttes av kritik från oppositionen. 

Debatten blev stundtals hård i talarstolen. 

– Vilken kristallkula har Borg tittat in i som ingen annan har tillgång till, sa Per Bolund, Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson. 

Efter finansminister Anders Borgs genomgång av budgeten i riksdagen hettade det till ordentligt framför allt mellan honom och Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas talesperson i ekonomiska frågor i riskdagen. 

– Det har varit en styrka för Sverige att vi haft en bred uppslutning bakom det finansiella ramverket. Nu varnar regeringens egna expertmyndigheter för att politiken inte möter delar av detta ramverk, att man inte når överskottsmålet, sa han.

– Vi ser med förvåning när regeringen, som gärna talar om ansvar, ansvar och ansvar, ur hatten plockar fram mer reformutrymme än vad experterna anser finns. 

– Du når inte ditt överskottsmål, men ändå lånar du till en jättestor sänkning av bolagsskatten, varför? frågade Olovsson.

Mer pessimistisk

Det svarade inte Anders Borg på. I stället gick han till generalangrepp mot Socialdemokraterna.

– Vi har Europas starkaste finanser, starkare än Tysklands, Finlands, Hollands och Österrikes. I det läget, när vi tar ansvar för att skydda Sverige, för att göra framtidsinvesteringar, där vi väljer infrastruktur, forskning och bolagsskatt, då säger Fredrik Olovsson att det är för mycket, för att man är mer pessimistisk och för att man redan har föreslagit alltihop.

– En mer osammanhängande ekonomisk politik tror jag knappt jag har sett i den här kammaren. Det enda ord som faller mig på läppen är politisk opportunism, sa Anders Borg.

Annan bedömning

Miljöpartiets Per Bolund höll med Olovsson:

– Varför gör finansministern en annan bedömning av det ekominska läget än vad de myndigeter han själv har ansvar för gör? Vilken kristallkula har Borg tittat in i som ingen annan har tillgång till? 


 Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln uppgavs det att Per Bolund undrat vilken kristallkrona Anders Borg tittat i. Korrekt återgivet citat ska naturligtvis vara "Vilken kristallkula har Borg tittat in i som ingen annan har tillgång till?".

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!