Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Henrik Ek

Vi testar: Så bra är nya Playstation 4 Pro

Playstation 4 Pro är första spelkonsol att leverera innehåll i 4K.Foto: Sony Playstation
Klarare färger och djupare svärta är tydliga skillnader mot förra konsolen.Foto: Sony Playstation

Det är nästa stora lyft inom framtidens tv-teknologi.

Playstation 4 Pro blir nu den första spelkonsolen att leverera innehåll i 4K – och det är riktigt vasst.

Att den släpps nu är också talande för trenderna och kraven inom spelvärlden. Att lansera nya konsoler mitt i en produktcykel är högst ovanligt.

Det påstås att det var spelutvecklarna som först började prata om att 4K – även känt som ultra-HD – vore en bra idé för spelindustrin. Spelarna höll förstås med men att hårdvarutillverkarna skulle svara lika snabba var inte självklart.

Det spekulerades å andra sidan redan inför lanseringen av Playstation 4 att den nya konsolen skulle vara redo för 4K, men som alltid i den här världen är det en avvägning mellan pris och efterfrågan.

Sony ville sälja så mänga konsoler som möjligt och behövde därför lägga sig på en nivå där kvaliteten överträffade förväntningarna hos den breda massan, men inte var så exklusiv att den bara skulle attrahera nischkunder med stora plånböcker.

Kompromissen fungerade, i synnerhet med tanke på hur Sony nu hanterat den ökade efterfrågan på 4K-material, mitt i en produktcykel.

Eftersom priserna på komponenter sjunkit snabbt har företaget nu, trots att det inte är dags, kunnat lansera en ny mindre och billigare version av Playstation 4 (”Slim”) och en ny premium-modell med stöd för 4K-material.

Viasat först ut med 4K-kanal

Generellt när vi pratar om innehåll i 4K-upplösning är det fortfarande skralt. Netflix strömmar en del serier i 4K, men det behöver du ingen PS4 Pro för att komma åt. Det finns förmodligen redan inbyggt i din tv. Youtube, en annan leverantör av 4K-innehåll, likaså.

I Sverige är det bara Viasat som startat en 4K-kanal (Viasat Ultra-HD) för sina parabolkunder med sportpaket.

Därmed är det högst välkommet – och inte mer än rätt – att även spelkonsoler nu kan leverera det bästa av det bästa.

Vi väntar fortfarande på en bra filmtjänst för de allra senaste titlarna, och vi hade nog väntat oss att blu ray-läsaren i PS4 Pro skulle kunna hantera ultra-HD-skivor, men icke.

Ännu en avvägning har gjorts och Sony har uppenbart konstaterat att det inte är värt kostnaden för den smala målgruppen.

Vi testar: Så bra är spel i 4K

PS4 Pro innebär inte per automatik att alla spel från och med nu har den upplösningen i grundmaterialet. Det är upp till utvecklarna hur de vill använda kraften i den nya konsolen.

Vi testar den nya utgåvan av ”Tomb Raider” där utvecklarna till exempel skapat tre lägen för spelaren, beroende på konsol och tv.

Ett läge heter ”enriched visuals” vilket innebär att spelet får ett extra lager med detaljer (fler löv i träden, lite tjockare gräs och så vidare). Det kräver inte någon 4K-tv men är ett tillägg som gynnar den som har en PS4 Pro-konsol.

Det går också att välja högre bildhastighet – 60 bilder per sekund i stället för standarden i det här spelet som är 30 bilder per sekund. Resultatet är en mycket mer flytande upplevelse.

Den sista inställningen heter kort och gott 4K och här är en spelupplevelse i högsta upplösning möjlig.

Skillnaderna mot en gammal konsol är tydliga när du ser spelen intill varandra. Och det är detaljerna förändringen märks.

En vanlig defekt är att detaljer i vanlig HD tenderar att framstå i ett skimmer – i 4K syns inget av det.

Klarare färger ger enorm skillnad

Spelutvecklare kan också välja att satsa på HDR (high dynamic range) vilket är en annan nyhet i PS4 Pro. I tv-världen beskrivs HDR som minst lika viktigt som upplösning i 4K för generell bildkvalitet.

Det handlar om klarare färger, djupare svärta och ett annat sken från det som ska föreställa ljuskällor (solen i spelet vi testar, till exempel). Det är faktiskt en enorm skillnad mellan PS4 Pro och vanlig PS4, men förutsätter att din tv är förberedd för HDR.

Ska du köpa en ny konsol för att du gillar kvaliteten i spelupplevelsen verkar det dumt att inte lägga en tusenlapp extra på att köpa PS4 Pro. Vi kan bara gissa hur många fler spel som kommer att göras tillgängliga i den här upplösningen framöver.

Men vi säger så här: har du spelat Tomb Raider i 4K är det svårt att återgå och göra det i vanlig HD.

BETYG: Nyheterna i Playstation 4 Pro


Nyheter: Spel och underhållning i upplösningen 4K (fyra gånger full HD). HDR-teknik för mer verklighetstrogna färger och ljus. Snabbare frame rates för bättre följsamhet i spelen.
Pris: 3 990 kronor.
Betyg: