Henrik Ek

Strömmad sport är bra – men inte fantastiskt

I sommar, med både EM och OS, är det många svenskar som kommer följa händelserna via C More och Viaplay.
Foto: Gepa Pictures/ Christian Walgram / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Den här sportsommaren kommer du höra mycket om att ”se alla matcher” och ”vi sänder utan avbrott” på digitala plattformar som Viaplay och C More.

Det är förstås jättebra.

Men det är inte fantastiskt.

Den här semidjupa granskningen av utbudet av digital sportstreaming började med min kompis Jerkers kärlek till fotboll.

Som nybliven ägare till en Apple tv har han börjat följa sitt Gefle IF (stackarn) genom C Mores olika appar.

Jerker har testat olika kombinationer av att strömma matcherna från sin Ipad till tv:n liksom att se dem direkt i den ”native”-app som finns i Apple tv:s eget operativsystem – allt med ungefär samma resultat: Det är något med bilden som skaver.

Jerker har ett jäkla känsligt öga och jag som stor streaming-evangelist anade att han bara var överdrivet gnällig. Men efter en snabb jämförelse mellan Viaplay, C More och TV4 i min egen Apple tv och min IPTV-box insåg jag han har helt rätt.

En känsla av att ha blivit lurad på pixlar smög sig över mig.

(Det ska sägas direkt att mitt enda verktyg i den här undersökningen är mina egna ögon – jag har -0,7 i brytningsfel.)

Det ojämna resultatet mellan box och ström hade inte behövt bli något mer än ett plågsamt uppvaknande, något jag och Jerker bara fått tugga i oss, om inte min svåger David klivit in i diskussionen.

Han är stort basketfan och prenumererar på NBA:s så kallade ”League pass”. Det var när han loggade in och drog i gång den senaste semifinalen mellan Oklahoma och Golden State som vi kände oss riktigt lurade.

Bilden där var exceptionell!

Vi gjorde några kvicka byten mellan de olika tjänsterna, svensk och brittisk fotboll från Viaplay och C More och över till NBA-matcher, och resultatet var häpnadsväckande.

Följsamheten i bilden, upplösningen och skärpan – allt var bättre i det NBA-streamade innehållet. Absolut i paritet med box-tv.

De här frågorna var jag förstås tvungen att skicka direkt till de tekniska avdelningarna på C More och Viasat, vilka snabbt återkom med ungefär samma svar: Det ÄR skillnad på box och stream.

C More sänder tillsammans med SVT hela fotbolls-EM på nätet.

# Box-tv (i detta fall IPTV) sänds via ett slutet nät med en fast ”bitrate” där operatören kontrollerar hela leveransen.

Viasat meddelar att ”det är distributionsmässigt att jämföra med en ren satellit-leverans som är optimerad för transportsättet och mottagande boxar”.

# Strömmad tv å andra sänds skickas över det öppna nätet – internet – där omständigheterna är betydligt mer röriga, förstås.

Viasat skriver vidare att: ”Vad gäller bildupplösning skiljer sig inte Viaplay från IPTV-lösningar nämnvärt. Det är till och med så att bildkvalitet kan vara bättre på Viaplay. Samtliga sportsändningar och VOD-sändningar (video on demand) leveras i HD alternativt full HD beroende på enhet och sändning”.

C More har samma upplägg, men skriver i sitt svar att anledningen att NBA kan vara bättre ligger i något som heter CDN (”content delivery network” – externa servertjänster som kanaler och operatörer köper in för att hantera datatrafik som fluktuerar stort, och därför behöver stor flexibilitet beroende på belastning).

C More menar att NBA kan ha andra CDN, eller till och med egna, som helt enkelt är bättre, vilket skulle förklara ett och annat.

Det pratas ofta i branschen om att ”boxen är en utdöende produkt”. Comhem har redan i princip hela sitt utbud i sin Play-tjänst och skulle därmed kunna erbjuda 100 procent strömmade abonnemang, om de ville.

Jag tror också att vi kommer hamna där en dag, men så länge kvaliteten inte är precis lika bra eller bättre kommer jag och Jerker behöva hålla oss till box-tv.