Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Henrik Ek

Så bra är OS på tv – med nya tekniken

Svenskarna har kunnat se Sarah Sjöströms medaljjakt i upplösning värd en guldmedaljör. Foto: David J. Phillip / AP TT NYHETSBYRÅN
Ultra HD får bra betyg av Henrik Ek – till nästa OS kan det bli ännu bättre. Foto: Shutterstock

Svenskar har köpt för bra tv-apparater i över ett decennium.

Från full hd-skärmarna i början av 2010-talet dagens ultra hd-diton. Majoriteten av innehållet i det svenska tv-utbudet har aldrig varit i närheten av 1080p – i synnerhet inte 4K.

Fram till nu.

Det är någonting med bra upplösning. När bilden inte skaver, inte hackar, är kontrastrik och skrap.

Det är alldeles för sällsynt, men en vacker upplevelse.

Visst var vi glada när betalkanalerna i Sverige började visa allsvenskan och SHL i hd, men den som läste det finstilta insåg snabbt att skärmen på väggen fortfarande var onödigt bra.

Sport-tv i Sverige har inte kunnat visas i mer än 720p, en längre grad av klassificeringen hd. Det har varit standard sedan införandet och är så fortfarande. Tekniken i hemmen har helt enkelt varvat tv-bolagens flera gånger om.

Min entusiasm över det faktum att 4K – eller ultra hd – nu är på väg in kunde inte vara större.

Nyheten här är förstås att Viasat precis lanserat sin första ultra hd-kanal för kunder med parabol och lovar efter OS att det bland annat ska bli Premier League ska i den nya sportkanalen.

Hur bra är det då?

Tekniken

5 getingar

Fantastiskt! Det här är första gången sedan vi fick digitalbox och hade en hygglig tjock-tv som sändning och mottagare är på samma nivå. Vi snackar millennieskiftet någon gång.

Det tog över 15 år för att få till det, men må nu 4K bli nästa standard, pronto.

Det ska sägas att tv:n vi testar kanalen på är ett riktigt muskelpaket från Samsung (55 tums JS9005) vilken på ett strålande sätt skalar upp även vanliga hd-kanaler riktigt vasst. Men att se den jobba i sitt rätta element är slående.

Invigningen från Rio-OS framstår som en sådan där demofilm som rullar i butikerna och där alla färger är perfekt krispiga och svärtan svart som natten.

Upplevelsen

5 getingar

Du ser det kanske inte direkt i de vida vinklarna över hela spelplaner. Bilden är skarp, men vidden av det framgår inte. Det är när något blixtrar till eller kommer nära som du verkligen ser det.

I fallet med invigningen; när fyrverkerierna avfyras från Maracanã-stadions tak och du ser varje kort som faller ur flamman. Eller när den här märkliga ljuskronan skymtar i bilden och varenda liten spegelboll återges perfekt.

Det är som att dra på sig ett par riktigt skarpa glasögon.

Detsamma gäller i sporten (Viasat har än så länge bara visat simning i ultra hd). Från den klassiska kameravinkeln från långsidan i simhallen ser vi vattenskvalpet med extrem skärma, men det är först när vi kommer närmare som det känns som att vattnet är på väg att stänka ned oss i tv-soffan.

Sport och produktion

3 getingar

Simning och friidrott i all ära – det är två viktiga grenar – men nog hade vi velat se mer från Rio. Men eftersom detta i första hand är ett test får vi tugga i oss begränsningen.

Vidare går det också att ha synpunkter på distributionen. Just nu skickas ultra hd-sändningarna bara via satellit till bolagets parabolkunder. Nog hade man kunnat tänka sig att alla med fibernät (typ hela Sverige snart) skulle kunna få plocka upp en stream via Viaplay? (Netflix gör det, om än med mindre än hälften så många bildrutor per sekund, jämfört med sportstädningarna från Viasat) Naturligtvis kämpigt tekniskt med så mycket data i populära sändningar som OS. Men det är dit vi måste.

Summering

4 getingar

Om Viasat (i samarbete med Samsung och satellitoperatören SES) kan göra detta borde rimligtvis fler kunna. SVT, TV4-gruppen för att inte tala om Discovery som ska sända nästa OS(!). Känn er utmanade. Det är dags att steppa upp och göra det här till nästa standard, via kabel och streaming.

Enda hotet mot 4K som vi ser det är möjligen 8K.

Ja, 8K.

Det japanska tv-bolaget NHK provsänder å sin sida 8K från Rio, det vill säga fyra gånger så bra bild som 4K (vilket alltså är fyra gånger så hög upplösning som full hd). Eftersom det är en framtid vi bara sett på mässor än så länge har NHK tvingats bygga allt från kameror till studioteknik för detta ändamål själva. Och eftersom ingen privatperson har en 8K-mottagare bjussar de på två sådana skärmar på offentliga platser i Tokyo och Osaka.

NHK har ett egenintresse i detta. Nästa sommar-OS hålls i just Tokyo och då räknar de med att 8K ska vara standard där.

Det vore just något, om tv-bolagen varvar oss konsumenter.