Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Henrik Ek

Playstation VR är nästa stora kliv framåt

Playstation VR är nästa stora kliv framåt i den pågående evolutionen av virtual reality, menar Henrik Ek.

Playstation VR är nästa stora kliv framåt i den pågående evolutionen av virtual reality.

Och faktum är att systemet, som tidigare kallades ”Project Morpheus”, är det bästa vi sett så här långt.

Spelen just nu

VR Worlds

Tumble VR

Until Dawn Rush of Blood

Batman VR

Battlezone

Wayward Sky

Harmonix Music VR

SUPERHYPERCUBE

Job Simulator

Volume Coda

Rez Infinite

Headmaster

100-ft Robot Golf

Thumper

Keep Talking and Nobody Explodes

På torsdag släpps denna efterlängtade supersatsning vilket innebär att samtliga jättar – HTC och Oculus inräknade – nu är ute med sina flaggskepp.

Men det räcker förstås inte.

Det sägs ofta att spelvärlden är den som driver på teknologisk utveckling.

Det må så vara, men jättesatsningarna på virtual reality – Facebooks Oculus Rift och HTC:s Vive (som redan går att köpa) – kräver mycket i form av speldatorer och har på sin höjd flyttat fram VR i de mest nischade PC-kretsarna.

Förhoppningen är att den tredje och sista jätten som nu är redo med sin produkt ska appellera en ännu bredare publik, dra med sig speltillverkarna och därmed ta flytta fram teknologin ytterligare.

Det som talar för att Sonys Playstation skulle lyckas är förstås att konsolen redan finns i många hushåll, att VR-masken redan är kompatibel med en helt okej lista av spel och att den kostar mindre än konkurrenterna.

Det får duga som en början.

 

Hårdvaran

Efter att ha spenderat en del tid med Samsungs Gear VR (från Oculus) upplevs Playstation VR vassare i sin upplösning, trots att den inbyggda displayen faktiskt bara är en HD-skärm på 5,7 tum (1920x1080 pixlar).

Tekniskt sett mindre än Samsungs S7-displayer av AMOLED-modell (2560x1440 pixlar) som fungerar som motor i Gear VR. Det Sony trycker på är att deras display är av den mer moderna teknologin OLED och dessutom rymmer en vardera av röd, grön och blå ”pixel per pixel” (så kallad 1920xRGBx1080). Kort och gott – displayen är bra, men den är inte 4K-bra.

I övrigt går att konstatera att masken i sig är så pass bekväm som man kan förvänta sig.

 

Spelupplevelsen


Det här bygger mycket på speltillverkarna förstås, men i vårt test blir det tydligt nog; när ett spel är bra gjort svarar hårdvaran som den ska. Eftersom Playstation VR ska spelas sittande eller stående (till skillnad från Vive som går att röra sig med) är de spel där du naturligt sitter ned de absolut mest trovärdiga – tänk bilspel. Allra roligast blir det också kombination med Playstations kamera och Move-kontroller.

Vi testar bland annat spelet ”London Heist” i en sekvens där vi intagit passagerarsätet i en bil och skjuter mot antagonister som kommer från alla håll. Move-kontrollerna syns i VR-fältet som dina händer – förstås – och upplevelsen av att sitta i en bil som rör sig och skjuta är väldigt underhållande. Det är förmodligen just där som produkten gör sig bäst.

 

Utbud

Det är en okej uppställning spel från dag ett, men det lämnar förstås mer att önska. Där Samsung och Oculus gjort allt från OS-sändningar till ”bakom kulisserna”-special från vårens NBA-finaler är Playstation i det här skedet närmast en ren spelprodukt. Netflix ska gå att streama för en biolik upplevelse, men det är också det enda vi vet såhär långt som inte är spelbaserat. Det är en bra början, men VR är en teknik som rymmer ännu mer.

Det är sant att vi pratat om virtual reality i ungefär tre år och sagt att den nya vågen är på väg. Vi får se hur länge till vi måste vänta.

 

Summering

Det är inte gratis att hoppa in i en virtuell verklighet. Ett paket med Playstation VR-mask och kamera kostar 5290 kronor. Vill du dessutom ha Move-kontrollerna kostar ett par sådana ytterligare 900 kronor. Ändå är Playstation VR det paket som känns mest komplett just nu och som du kan känna dig mest framtidssäker med.

Konsolen i botten är marknadens populäraste vilket gör att det finns gott hopp om att just PS VR, ganska snart, har flest och bäst tjänster inom ramen för virtual reality.