Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Henrik Ek

Årets julklapp – ett försök att väcka branschen?

Världsrekordet i tillbringad tid i VR är 25 timmar.Foto: Kyodo/AP
Tidigare i år testade Expressens Henrik Ek Playstation VR.

KRÖNIKA. Jag känner bara två personer som äger en robotdammsugare, vilket alltså var förra årets julklapp (eller två som vågar erkänna i alla fall).

Inte för att ta ned hela grejen med "Årets Julklapp" – HUI Research vet förstås vad de gör – och utnämningen av virtual reality-masker ska kanske ses som ett försök att väcka branschen också?

En boost för något med har stor potential men som stått och stampat ett tag.

Jag väljer att det se det så.

Sedan jag senast attackerade VR tidigare i år har det faktiskt hänt en hel del.

Samtliga stora aktörer har släppt sin hårdvara (Playstation, Oculus Rift och HTC Vive) och Viasat hann till och med sända OS i Rio i Samsungs Gear VR-plattform.

Har det varit bra?

Nja.

Störst chans att gynnas av årets julklapp-nyheten är sannolikt Playstation och just Samsung som båda gör breda och bra grejer för massorna.

Playstation är förstås det som kostar mest, rymmer bäst teknologi och trots allt har ett par kittlande titlar som är extra underhållande i VR.

 

LÄS OCKSÅ: Miljontals lösenord hackade – se om du är drabbad

 

Samsungs motsvarighet är ett skal där din mobiltelefon fästs och därmed blir till en VR-mask, men som saknar samma tillbehörsutbud i form av move-handkontroller som PS4. Det ärligt talat är det som verkligen gör storheten – öga-hand-koordinationen i en virtuell värld.

Ta dig en funderare först...

Världsrekordet i tillbringad tid i VR är 25 timmar.

Enligt Mashable slutade rekordförsöket med att huvudpersonen Derek Westerman spydde minst en gång och att han framåt timme 20-någonting började babbla osammanhängande.

Om det här med årets julklapp verkligen sätter fart på branschen finns väl risken att det rekordet inte kommer stå sig längre än tjugondag Knut.

Men du som tänker ge bort en VR-mask i jul behöver ta dig en funderare på vilket innehåll du… eller ja, den du ska ge bort prylen till, är ute efter.

För det är skralt och några 25 timmar blir det inte av de spel vi hunnit testa.

 

LÄS OCKSÅ: Expressens Henrik Ek testar Playstation VR

 

Jag vill verkligen inte vara den där jäveln som bara letar fel, men Viasats OS-sändningar i VR (eller 360 som det oftare kallas nu för tiden) var dessutom bedrövliga, om än beundransvärda i sin ambition.

Om jag får lov att hjälpa dig lite på traven, du som vill ge bort VR; Det är lätt att landa i att det faktiskt bara är spel det här är bra för (än så länge). Och kung av spel just nu är Playstation eftersom de andra prylarna kräver tunga speldatorer.

Utbudet är stort – i teorin

Vi kan ge en shoutout till, i kategorin beundransvärda försök. Det är till Comhem som gjort ett proof of concept de kallar ”Comhem-lägenheten”. Där drar användaren på dig en mask och slår sig därmed ned i soffan in i en överdådigt inredd lägenhet. Sedan, i teorin, kommer hela Comhems utbud av sport och film från såväl C More och Viasat, SVT och Netflix, att kunna spelas upp framför dina ögon med biograf-feeling.

Där är vi inte ännu, men låt oss hoppas att julklappen du köper i år är framtidssäkrad.

Och jag hoppas att jag har fler än två vänner med VR-mask när vi summerar 2017.