Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Henrik Ek

90 procent gäspar – de andra hoppar jämfota

Följ Apples event på expressen.se från klockan 19 på torsdagen – då får vi av allt att döma se nya Macbook Pro.
"Det låter nästan som att IBM är mer exalterade över Macdatorer än Apple själva", skriver Henrik Ek.

KRÖNIKA. Apple uppdaterade sin Macbook Pro-linje – 90 procent av världens datoranvändare gäspar.

De övriga tio verkar hoppa jämfota efter snart två års väntan.

Och ”väntan” är nyckelordet – vi snackar två riskabla år där flera av dessa hade kunnat hoppa över till Microsoft Surface eller Googles Chromebook (eller någon annan konkurrent).

Men faktum är att Apples bärbara flaggskepp lyckats vila sig till framgång, trots Tim Cooks egna ihärdiga försök att få världen att glömma bort den.

Det väntas i Macbook Pro

# Snabbare processorer i alla modeller

# Hårddisk på upp till två terabyte.

# En mindre och plattare design.

# Fortsatt i storlekarna 13 och 15 tum.

# Touch ID – Apples fingeravtryckssensor för identifiering.

# En ny rörelsekänslig yta ersätter funktionstangenterna högst upp på tangentbordet. Den nya ytan är en egen display och funktionerna varierar beroende på program som körs.

Vid varje stort Apple event har ett gäng åskådare suttit och hållit tummarna för en ny Macbook Pro. Det är nämligen så det har blivit. Macbook-uppdateringar smygs in i samband med mer grandiosa lanseringar av, säg, Iphone.

Fast det kanske inte är så anmärkningsvärt, tänker du?

Du kanske snarare undrar vilka det här ”gänget” åskådare är, eller om de ens finns?

Jag brukar själv undra, och undrade inför den här krönikan om det verkligen var värt att skriva om Macbook Pro överhuvudtaget.

Apples bärbara datorer sladdar runt i tabellen runt fjärde femte plats efter HP, Lenovo, Dell och möjligen Asus.

Inte alls som Iphone som i Sverige har ett stadigt majoritetsgrepp om marknaden.

Men ”gänget” har pratat mycket om det här, faktiskt. Ett par fotografer på den här tidningen är några av de som längtat efter den nya upphottade Mac-datorn som vi fick se i kväll.

Överallt visar det sig att folk tjatar om Macbook Pro och har så gjort i princip sedan den senaste lanseringen i början av 2015.

IBM:s val – Apples Macbook Pro

Det finns också ett gäng som uppenbarligen inte brytt sig alls om Macbook uppdaterats eller inte.

De sitter på IBM.

De bryr sig inte för de köper Macbook Pro oavsett om de är gamla eller sprillans nya.

IBM, som på 80-talet var det företag som såg till att Apple blev en marginalprodukt för nördar och själva snodde åt sig i princip hela pc-marknaden, står i dag bakom den största Mac-implementeringen någonsin.

Det var i början av 2015 (ja, samtidigt som den senaste Macbook Pro-uppdateringen) som IBM började erbjuda sina över 400 000 anställda Apples datorer i stället för pc-maskiner. Tanken var att 50 000 Mac av olika slag skulle sättas i händerna på villiga desertörer, men ett drygt år senare var den siffran 90 000. Innan 2016 är slut förväntas 100 000 Mac-datorer användas inom IBM:s organisation.

Anledningen är enkel – det kostar IBM betydligt mindre pengar.

Inte nödvändigtvis inköp, men i reparationer och service.

På konferensen Jamf tidigare den här månaden meddelade IBM:s Fletcher Previn att datorerna sparade företaget 270 dollar – nästan 2500 kronor – per anställd förra året. Över fyra år sägs siffran vara mellan 2500 kronor och 4800 kronor beroende på modell.

Previn – som tydligen känner för Macbook på samma sätt som Expressens fotografer – menade att anställda med Appledatorer ringer hälften så många supportsamtal som pc-användarna och kostar totalt sett tre gånger så lite.

 

LÄS OCKSÅ: Alla nyheterna i nya Macbook Pro 2016

 

Nu vill hela 73 procent av företagets personalstyrka ha en Mac som nästa dator.'

Kanske ännu fler efter i kväll?

Apple lanserade Ipad Pro först

Det låter nästan som att IBM är mer exalterade över Macdatorer än Apple själva.

Avtäckningen av nya Macbook Pro skedde visserligen under ett eget event där laptopen spelade huvudrullen snarare än smögs in under täckmanteln av en ny Iphone. Men det var ett litet event dit Apple inte bemödat sig bjuda in speciellt många medier.

Foto: Shutterstock

Det är ingen vild chansning att Tim Cook väntat lite extra med en ny kraftfull bärbar dator i Pro-serien för att inte kanibalisera på Ipad Pro, som företaget vill ska kunna ersätta en ”riktig dator”. Det är en synnerligen medveten satsning att flytta så många som möjligt av sina användare till Ios-enheter, vilka just nu är företagets mest lönsamma segment.

Men för ett förhållandevis stort gäng åskådare är väntan på en ny Macbook Pro, trots allt, över.

Följ Apples event på expressen.se från klockan 19 på torsdagen.