Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Henrik Ek

2017 är året våra hem blir smartare

Panasonics företrädare presenterade Countertop Induction Oven. Allt från ugnar till dörrlåsen kommer nu att kopplas upp och göra din bostad till en digital hjälpreda.Foto: Mike Nelson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stort fokus på VR-upplevelser på mässan Foto: Mike Nelson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bosch smarta och interaktiva robot. Foto: Mike Nelson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

2017 är året våra hem blir smartare.

I alla fall om vi får tro företagen som ställer ut på året stora teknikmässa, CES i Las Vegas.

Allt från ugnar till dörrlåsen kommer nu att kopplas upp och göra din bostad till en digital hjälpreda.

– Nu finns ett ekosystem för det, säger analytikern Ben Bajarin till New York Times.

Under torsdagens inleds officiellt CES-mässan i Las Vegas och förutom självkörande bilar väntas ”smarta hem” stjäla mycket av besökarnas uppmärksamhet.

Redan förra året bröts ny mark då Samsung presenterade ett banbrytande kylskåp för besökarna. En inbyggd skärm i kylskåpsdörren fungerar både som bildkollage – som kylskåp ofta är – och som digital inköpslista. Inuti finns en rad kameror för att ägaren enkelt, genom sin telefon i butiken, ska kunna se vad som börjar ta slut.

Men det är förstås bara början.

I köket lär allt från fläktar till spisar också bli smarta, om än bara är för att maximera energiförbrukningen. Frågar du experterna säger de bara att det mesta i ditt hem kommer de att ges uppkopplingsmöjligheter i framtiden.

 

LÄS ÄVEN: Framtiden finns på CES-mässan

 

Enklare produkter når lågpriskedjorna

Att Apple förra året släppte sin app Homekit ses av många också som ett första steg mot en mer samlad marknad. Den som hittills präglats av en oreda mellan diverse standarder.

Det är en av de viktiga hörnstenar i som Ben Bajarin menar är ”ekosystemet”.

Svenska Glue är ett av de företag som presenterade sig stort förra året på CES. Deras dörrlås möjliggör att öppna sin ytterdörr genom en mobiltelefon, vilket de nu testar skarpt i Sverige tillsammans med budfirmor för matleveranser.

I en värld av smarta hem kan du alltså låta ditt kylskåp påminna dig när något tar slut, beställa det åt dig från, säg, Linas matkasse, för att sedan få det levererat direkt in i kylskåpet genom att budet ges tillgång till ditt dörrlås.

Den som vill börja i lite mindre skala kan förstås göra det. Enklare produkter som tidigare varit nischprylar – som uppkopplade lampor och trådlösa strömbrytare – börjar nämligen leta sig in i lågpriskedjornas sortiment. Till och med Ikea har lanserat en ”smart”-serie.

Röststyrning dominerar i USA

Något som däremot inte slagit i Sverige på samma sätt som i USA är röst-styrda assistenter som centraler i det smarta hemmet.

Amazon har sin populära produkt Echo och Google lanserade 2016 Google Home för dessa ändamål. Produkter som lyssnar och utför enklare uppgifter (tänk, tänder och släcker ljuset i det uppkopplade hemmet).

Under CES i år lär även Lenovo presentera sin egen mostsvarighet.

Det återstår förstås att se vilka andra nyheter som presenteras i Las Vegas på området, men får vi tro tillverkarna som ställer ut i år har vi knappt ens sett början ännu.