Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henning Mankells önskan om arvet

HUMANITÄR HJÄLTE. Henning Mankell skrev i sista stund ett testamente. Där framgår det hur hans tillgångar på 137 miljoner ska fördelas.
Foto: Inga Kjer / EPA/TT
Eva Bergman, Mankells änka.
Foto: Stefan Forsell

Bara fem veckor före sin död skrev författaren Henning Mankell under sitt testamente.

Han hade tydliga tankar om hur hans tillgångar - sammanlagt 137 miljoner kronor - skulle fördelas.

"l hela mitt liv har ett sunt förnuft och en grundläggande generositet präglat mina handlingar. l den andan förutsätter jag att ni också löser eventuella problem som uppstår", skrev Mankell som också vill att en stiftelse ska skapas för att stödja olika humanitära projekt.

Henning Mankell

Henning Mankell avled den 5 oktober 2015. Han hade tidigare drabbats av cancer och dödsfallet var en följd av sjukdomen.

Under sin levnadstid var Mankell en framstående författare. För den bredare publiken är han nog mest känd för sina deckarromaner om kriminalkommissarie Kurt Wallander. Böckerna har sålts i över 40 miljoner exemplar och även genererat i fler än 40 filmer.

Han var aktiv som författare ända fram till sin död förra året.

I uppväxtorten Sveg uppkallades 2007 ett kulturcentrum efter honom: Kultur-centrum Mankell. Utöver de föredrag och utställningar som arrangeras där är det också ett centrum för information om Mankells liv.

Cancern tog Henning Mankells liv i oktober förra året. Författaren som blivit älskad för sina böcker, bland annat om polisen Kurt Wallander, skrev den sista tiden öppet om sin sjukdom.

"Möjligheten att det slutar med döden är alltid närvarande. Men för mig är alltså kunskapen en nödvändig bundsförvant.", skrev Mankell i tidningen GP.

Den 31 augusti 2015 skrev Mankell under testamentet. Fem veckor senare somnade han in.

I bouppteckningen framgår att han hade tillgångar värderade till 137 miljoner kronor. Huvuddelen av pengarna finns i hans två helägda aktiebolag: Palco Media och Yellow Horse.

Vill skapa en stiftelse

Mankells önskan är att hans litterära arv ska förvaltas av änkan Eva Bergman och vännen och förläggaren Dan Israel.

- Självklart är det hedrande. Det är en överenskommelse från Henning när han levde, säger Dan Israel.

- Vi hade jobbat i 40 år och det var naturligt att jag ställde upp tillsammans med Eva, säger han.

Flera släktingar, kolleger, vänner och organisationer är nämnda i testamentet, bland andra:

√ Hans stipendiefond vid Svenska Dramatikerförbundet, som ska få två miljoner.

√ Norges Dramatikerförbund, som ska få en stipendiebostad i Sandøy.

√ Änkan Eva Bergman som bland annat får fastigheterna på Särö.

√ Hans son Jon Mankell som bland annat får ärva huset i franska Antibes.

De pengar som sedan finns kvar när fastigheter och pengar fördelats, vill Mankell ska användas för att skapa en stiftelse.

"Stiftelsen skall ha till ändamål att ekonomiskt stödja olika humanitära projekt och arbeten i ett globalt perspektiv. Stiftelsens styrelse skall förslagsvis fatta beslut om mottagare och storlek på belopp en gång per år", skriver Mankell i testamentet.

"Vi är bara i början"

Mankells önskan är att den nybildade stiftelsens styrelse ska bestå av sonen Jon Mankell, änkan Eva Bergman och Inke Nordström, som bland annat jobbat som Mankells presskontakt under åren.

- Det finns ingenting att säga än så länge. När den dagen kommer så berättar vi om den, säger Inke Nordström.

Hur tillgångarna efter Henning Mankell slutligen kommer fördelas ut är ännu inte klart.

- Vi är bara i början av boutredningen. Det kan ta tid innan vi är klara, beroende på tillgångarnas storlek och komplikationer, säger advokat Åke Fransson som också är boutredningsman.

Komplikationer? Innebär det att det finns något tvistigt?

- Nej, inte vad jag känner till. Som sagt, vi är bara i början och vi vet inte hur det här arvet kommer att skiftas till slut.

I bouppteckningen framkommer att Jon Mankell har begärt jämkning.

- Jon Mankell har all rätt att begära sin del. I övrigt vill jag inte gå in på några detaljer innan vi är färdiga med boutredningen, säger Åke Fransson.

Expressen har sökt Eva Bergman och Jon Mankell.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!