Hemnet sålt – för två miljarder kronor

Publicerad

Bostadssajten Hemnet har fått nya ägare.

Det är investmentbolaget General Atlantic som köper upp den populära hemsidan.

Prislappen? Två miljarder kronor.

Tillsammans med investerarna Pierre Siri och Henrik Persson samt investerare från investmentbolaget Merro blir General Atlantic nu huvudägare i Hemnet.

General Atlantic är ett bolag som grundades 1980 och som investerar i tillväxtbolag.

 

LÄS MER: De tio mest klickade villorna just nu

 

I ett pressmeddelande berättar Chris Caulkin, investeringsansvarig på General Atlantic, om det nya förvärvet.

– Hemnet är en otrolig framgångssaga och köpet ligger i linje med vår långsiktiga investeringsfilosofi. Jag har följt Hemnet sedan starten 1998 och det känns fantastiskt att äntligen kunna vara en del av bolaget, säger han.

Får 650 miljoner kronor

En av de nya minoritetsägarna, Pierre Siri, berättar att han ser Hemnet som en "diamant som kan slipas vidare".

– Hemnet är ett fantastiskt varumärke som svenska folket använder väldigt ofta. Vi behöver ägna stor energi åt att kommunicera med och lära känna alla mäklare i Sverige som står bakom denna framgång, säger han till Breakit.

Vidare menar han att arbetet med sajten kommer att inledas omgående.

– Vi arbetar främst genom styrelsen, så vårt arbete är att ge stöd till ledningen. Jag skulle däremot gissa att en ökad investeringstakt i teknik och mobilt är att vänta, säger Pierre Siri.

 

LÄS MER: Schibsted avbryter Hemnet-köp

 

De tidigare huvudägarna, Swedbankägda Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling, säljer allts hela sina innehav i Hemnet.

Fastighetsbyrån, som säljer sina 42 procent i bolaget, gör i och med försäljningen en vinst på närmare 650 miljoner kronor.

– Vi har fått ett bra bud på Hemnet från en köpare som har en god förmåga att vidareutveckla Hemnets affär på ett sätt som gynnar både kunder och mäklare, säger Anders Karlsson, Swedbanks finansdirektör, i ett pressmeddelande.

Mäklarsamfundet behåller ägarandel

Mäklarsamfundet höll under torsdagen ett extrainsatt årsmöte där medlemmarna gav sin tillåtelse till en försäljning motsvarande 15 procent i bolaget. Samfundet kommer dock att stå kvar som minoritetsägare med tio procent i Hemnet.

Mäklarsamfundet vd, Ingrid Eiken, säger till Expressen att det helt och hållet är en ägarfråga, och hänvisar till det pressmeddelande där styrelseordförande Anders Edmark uttalar sig.

– Tillsammans med de nya ägarna vill Mäklarsamfundet fortsätta att utveckla Hemnet på ett sätt som är gynnsamt för fastighetsmäklarbranschen och konsumenterna, säger han.

 

LÄS MER: Bästa bostadsannonserna 2015

 

Affären väntas slutföras i januari 2017.

Hemnet har varje vecka två miljoner unika besökare och Sveriges i särklass största bostadssajt. Under 2015 publicerades drygt 220 000 bostadsannonser och det görs varje dag två miljoner sökningar på sajten.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen