Hemnet sålt – för två miljarder kronor

Bostadssajten Hemnet har fått nya ägare.

Det är investmentbolaget General Atlantic som köper upp den populära hemsidan.

Prislappen? Två miljarder kronor.

Tillsammans med investerarna Pierre Siri och Henrik Persson samt investerare från investmentbolaget Merro blir General Atlantic nu huvudägare i Hemnet.

General Atlantic är ett bolag som grundades 1980 och som investerar i tillväxtbolag.


LÄS MER: De tio mest klickade villorna just nu


I ett pressmeddelande berättar Chris Caulkin, investeringsansvarig på General Atlantic, om det nya förvärvet.

– Hemnet är en otrolig framgångssaga och köpet ligger i linje med vår långsiktiga investeringsfilosofi. Jag har följt Hemnet sedan starten 1998 och det känns fantastiskt att äntligen kunna vara en del av bolaget, säger han.

Får 650 miljoner kronor

En av de nya minoritetsägarna, Pierre Siri, berättar att han ser Hemnet som en "diamant som kan slipas vidare".

– Hemnet är ett fantastiskt varumärke som svenska folket använder väldigt ofta. Vi behöver ägna stor energi åt att kommunicera med och lära känna alla mäklare i Sverige som står bakom denna framgång, säger han till Breakit.

Vidare menar han att arbetet med sajten kommer att inledas omgående.

– Vi arbetar främst genom styrelsen, så vårt arbete är att ge stöd till ledningen. Jag skulle däremot gissa att en ökad investeringstakt i teknik och mobilt är att vänta, säger Pierre Siri.


LÄS MER: Schibsted avbryter Hemnet-köp


De tidigare huvudägarna, Swedbankägda Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling, säljer allts hela sina innehav i Hemnet.

Fastighetsbyrån, som säljer sina 42 procent i bolaget, gör i och med försäljningen en vinst på närmare 650 miljoner kronor.

– Vi har fått ett bra bud på Hemnet från en köpare som har en god förmåga att vidareutveckla Hemnets affär på ett sätt som gynnar både kunder och mäklare, säger Anders Karlsson, Swedbanks finansdirektör, i ett pressmeddelande.

Mäklarsamfundet behåller ägarandel

Mäklarsamfundet höll under torsdagen ett extrainsatt årsmöte där medlemmarna gav sin tillåtelse till en försäljning motsvarande 15 procent i bolaget. Samfundet kommer dock att stå kvar som minoritetsägare med tio procent i Hemnet.

Mäklarsamfundet vd, Ingrid Eiken, säger till Expressen att det helt och hållet är en ägarfråga, och hänvisar till det pressmeddelande där styrelseordförande Anders Edmark uttalar sig.

– Tillsammans med de nya ägarna vill Mäklarsamfundet fortsätta att utveckla Hemnet på ett sätt som är gynnsamt för fastighetsmäklarbranschen och konsumenterna, säger han.


LÄS MER: Bästa bostadsannonserna 2015


Affären väntas slutföras i januari 2017.

Hemnet har varje vecka två miljoner unika besökare och Sveriges i särklass största bostadssajt. Under 2015 publicerades drygt 220 000 bostadsannonser och det görs varje dag två miljoner sökningar på sajten.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!