Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemligheterna med att lyckas med sitt sparande

Ida Lemoine och programledaren Frida Bratt.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Fyra av tio svenskar har ett rejält sparande, men en av tio sparar inte alls, visar en färsk undersökning. 

– Vi är riktigt dåliga på att ta beslut som ska göra vårt framtida jag gladare, sa Ida Lemoine, beteendestrateg och vd på Beteendelabbet, i Expressen TV:s nya privatekonomimagasin Dina Pengar. 

40 procent av svenskarna har mer än fem månadslöner sparade, visar en färsk undersökning från Novus gjord på uppdrag av Ica Banken.

Samtidigt är det fortfarande en av tio som inte har något sparande alls och var fjärde har inget fast sparande. Det kan möjligen förklaras av att vår hjärna knappast är gjord för att spara.

– Vår hjärna är inte helt och hållet programmerad för att vara en rationell och medveten sparfantast. Utan vår hjärna älskar snabba belöningar och fokuserar på nuet. Den har inte förmåga att tänka långsiktigt, säger Ida Lemoine i Expressen TV:s nya privatekonomimagasin Dina Pengar. 

 

Så gör du det enklare att spara

Sätt upp realistiska sparmål. För ambitiösa mål tenderar att göra dig omotiverad.

Automatisera sparandet. En automatisk överföring gör att du slipper göra ett aktivt val i slutet av varje månad. 

Sätt upp tydliga och tidsbestämda mål. 

Översätt pengarna till något du tror och brinner för, exempelvis en resa eller ett drömhus. 

Källa: Ida Lemoine, Beteendelabbet

Misstag att ha för ambitiösa mål

Hon konstaterar att många gör misstaget att sätta upp för ambitiösa mål när de sparar, och dessutom har strategin att varje månad spara "det som blir över". Bättre är att i stället sätta realistiska mål som passar den egna ekonomiska situationen, menar Ida Lemoine. 

– Låt inte sparandet bli något som gänder i slutet av månaden, utan automatisera det. Översätt pengarna till något du drömmer om och ha ett kortsiktigt sparande som ett "belöningskonto" att ta av när du uppnått ditt mål för månaden, tipsar Ida Lemoine. 

 

 

 

I undersökningen från Ica Banken framkommer att 75 procent av svenskarna använder sparkonto för sitt sparande. Det passar bra för sparande till buffert, men många använder det trygga sparkontot även för långsiktigt sparande. Ida Lemoine förklarar att det beror på att vår hjärna är programmerad att reagera på risk. 

– Vi hatar risker och det är en överlevnadsinstinkt. Vi har mycket förlustaversion och vill ta det säkra före det osäkra. Sedan är sparande också ofta ett komplext beslutssystem, med många beslut som ska tas. Därför kan det sluta i att jag tar det som är förvalt, det vill säga exempelvis sparkontot, säger Ida Lemoine. 

 

Undersökning: Så sparar svenskarna

Fyra av tio svenskar har mer än fem månadslöner sparade

En av tio har inget sparande

Drygt var fjärde svensk har inget fast sparande

Hälften uppger att de sparar mellan 500–2000 kronor varje månad

Var femte sparar mellan 500–1 000 kronor varje månad

Mer än hälften av alla svenskar uppger att de sparar för att ha en buffert

15 procent sparar för konsumtion

En av tio klarar inte av att låta sina sparpengar vara, vilket är vanligast bland 18-29-åringar

Källa: Novus-undersökning gjord på uppdrag av ICA Banken. De svarande är i åldern 18–79 år och ingår i Novus representativa Sverigepanel. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!