Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemliga spelet bakom Obamas Sverigebesök

Informationen kring Barack Obamas besök i Stockholm är knapphändig. Foto: SAM SIMMONDS / POLARIS POLARIS IMAGES
Konferens hålls på Grand Hotel i Stocholm. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hemlighetsmakeriet kring Barack Obamas kommande Stockholmsbesök är totalt.

Inga detaljer har läckt ut mer än att han ska tala på konferensen Brilliant Minds.

– Vi är glada över att välkomna Barack Obama, USA:s 44:e president, till Brilliant Minds 2019, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

När Barack Obama, som dåvarande amerikansk president, kom till Stockholm i september 2013 förekom uppgifter om att han hade med sig hela 250 beväpnade säkerhetsmän från Secret Service.

Deras uppdrag: Att skydda Barack Obama till varje pris.

Sedan ska ytterligare 600 personer ha tillkommit i hans följe. Som kockar och läkare (försedda med avancerad utrustning och blod för en transfusion), bombhundsteam, massor av politiska tjänstemän – och en särskild officer som bar väskan med koderna till USA:s kärnvapen.

Samtidigt som i stort sett hela Stockholms innerstad var avstängd för privattrafik.

Det blir lugnare nu i veckan

Det lär inte bli samma ballyhoo i veckan som kommer, när Obama åter landar i den svenska huvudstaden – nu som en av de världskändisar som ska tala på konferensen Brilliant Minds på Grand Hôtel.

2017 avslöjades att arrangörerna redan då försökte få Barack Obama att komma till Stockholm igen, till årets Brilliant Minds.

Barack Obama skojade då med att säga: ”Jag väntar fortfarande på att få jobba på Spotify...”.

Nu har alltså Spotify-grundaren Daniel Ek och Aviciis förre manager Ash Pournouri, som startade Brilliant Minds, fått som de velat.

Paret Obama gör poddar för Spotify

Spotify och Barack Obama har haft ett gott öga till varandra under en tid. I veckan som gick stod det klart att han och hustrun Michelles produktionsbolag Higher Ground inleder ett samarbete med just Spotify. 

Paret Obamas bolag ska producera poddar direkt för Spotify, skriver musikströmningstjänsten i en pressrelease.

”Vi är stolta över att ha möjlighet att lyfta fram röster som allt för ofta ignoreras eller tystas, och genom Spotify kan vi dela dessa historier med världen”, säger Michelle Obama i pressreleasen.

Spotify har 217 miljoner användare i månaden. Kontraktet med Higher Ground sträcker sig över flera år.

Mittemellan teknik och kultur

Syftet med Brilliant Minds är att ge Stockholm ett årligt återkommande evenemang någonstans mittemellan teknik och kultur. På sin hemsida skriver man att man vill förena svenska värderingar med entreprenörskap för att få människor ”att göra storslagna saker för världen tillsammans”.

Den första upplagan arrangerades 2015 och den 13–15 juni är det alltså dags för årets upplaga av konferensen.

Bland de kända gästerna märks förutom Barack Obama, skådespelarna Gwyneth Paltrow och Joel Kinnaman, artisten Cardi B, supermodellen Naomi Campbell och klimataktivisten Greta Thunberg.

Expressen har vid flera tillfällen sökt ansvariga för konferensen för ytterligare information om Barack Obamas besök i Stockholm, men utan resultat.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!