Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemliga kopplingarna på superkonferensen

Senaste nyheterna med Expressen TV
Cristina Stenbeck är en av talarna på Brilliant Minds. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Åsa Tamsons, vice-vd och teknologichef på Ericsson är en annan av talarna på konferensen. Foto: Per Myrehed
Sara Öhrvall i Wallenbergägda banken SEB:s verkställande ledningsgrupp ska också tala. Foto: MARTINA HUBER
Spotifygrundaren Daniel Ek är en av grundarna till konferensen. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Gästerna ska bo på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Sven Lindwall

Kändiseliten samlas i Stockholm i veckan för den superhemliga konferensen Brilliant Minds. 

Och det finns flera kopplingar mellan de rika familjerna som står bakom evenemanget och talarna under evenemanget.

Brilliant Minds startades 2015 av Spotifygrundaren Daniel Ek och Aviciis tidigare manager Ash Pournouri. Konferensen är ett väldigt exklusivt evenemang som kräver inbjudan.

2018 startades en stiftelse med namnet Brilliant Minds Foundation av Daniel Ek och Ash Pournouri som delägare och finansiärer. Natalia Brzezinski är vd för stiftelsen.

De backas upp av sju av Sveriges största näringslivsfamiljer, som står med som medgrundare på Brilliant Minds sajt. Sex av dessa har bundit sig till att stå bakom konferensen i fem år, med summor som än så länge är hemliga. Det sa Marcus Wallenberg, ordförande i SEB, i en intervju med Financial Times i fjol.

Aktieinnehav i flera bolag

En av dessa familjer är Wallenberg. Wallenbergsfären har ett stort grepp på många svenska företag. Man har genom Wallenbergstiftelserna kontroll över investmentbolaget Investor, som därigenom har stora aktieinnehav i bland annat Ericsson, Electrolux, ABB, Atlas Copco och SAS. Investor omsatte mer än 43 miljarder kronor 2017.

En av talarna under Brilliant Minds är Sara Öhrvall, som sitter med i den Wallenbergägda banken SEB:s verkställande ledningsgrupp. En annan talare är Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström. Efter finska staten är Wallenbergstiftelsen största ägare i Stora Enso.

Wallenbergstiftelserna kommenterar sitt engagemang i Brilliant Minds i ett mejl från Oscar Stege Unger, talesperson för familjen Wallenberg:

”Brilliant Minds-plattformen ger en chans att fördjupa viktiga kontakter och samtidigt göra Sverige mer känt internationellt i ett sammanhang där svenska värderingar och arbetssätt är i centrum.”

Förutom Wallenberg och de fem familjerna som har medgrundat stiftelsen Brilliant Minds har också fyra företag ”långsiktiga partnerskap” med Brilliant Minds.

Ericsson är ett av dessa företag. Åsa Tamsons, vice-vd och teknologichef på den svenska telekomjätten, är en av talarna under Brilliant Minds. Bolagets tidigare vd Hans Vestberg ska också hålla tal, nu i hans roll som vd på det amerikanska telekombolaget Verizon. Han talade även år 2015. 

Cristina Stenbeck ska tala

Ytterligare en av dem är det svenska investmentbolaget Kinnevik, som ägs av familjen Stenbeck. Stenbecksfären har stora investeringar i bland annat Zalando, Tele2, MTG och Com Hem. Bolaget omsatte drygt 20 miljarder kronor 2017. Cristina Stenbeck, arvtagaren i Stenbecksfären, är också en av talarna på Brilliant Minds. Hon lämnade dock Kinneviks styrelse i januari i år.

Tidigare har Bonnier sponsrat Brilliant Minds.

Eftersom Brilliant Minds är en stiftelse och måste dela ut pengar utan att kräva motprestationer kan man inte se det som att näringslivsfamiljerna sponsrar evenemanget. Det säger Anders Lindén, vd på Tango Brand Alliance, en byrå för sponsring och varumärkessamarbeten.

– Man vill få i gång en organisation som ska sätta fokus på Sverige och satsa på saker som gynnar samhället, säger Anders Lindén.

”Mer välinvesterade pengar”

Men på ett sätt kan det vara en ”djupare” form av sponsring, då näringslivsfamiljerna får en större insyn i Brilliant Minds verksamhet. Man skjuter inte bara in pengar, utan man kan dra upp riktlinjer för evenemanget, säger Anders Lindén:

– Det är mer välinvesterade pengar än att slentriansponsra med exempelvis logotyper. De går till att bygga upp något som kan generera innovationer och skapa arbetstillfällen i Sverige.

Kopplingar mellan talarna under Brilliant Minds och grundaren Daniel Eks bolag Spotify är tydliga.

Juliet de Buabigny, som representerar riskkapitalfonden Bond, är en av talarna. Hon är också investerare i Spotify.

Nyligen blev det klart att Barack och Michelle Obama har tecknat ett poddpartnerskap med den svenska musikjätten. Barack Obama är Brilliant Minds stora dragplåster.

Dawn Ostroff är innehållschef på Spotify och hon ska också tala under Brilliant Minds. Det ska också Unn Swanström göra, UX-designer på svenska Doberman som just nu konsultar för just Spotify; 2015 jobbade Unn Swanström på Expressen.se och utsågs då till ”Årets IT-kvinna”. 

Rapparpar ska hålla tal

En av gästerna på Brilliant Minds är Anna Ryott, som sitter med i stiftelsen Norrskens styrelse. En av talarna på Brilliant Minds är 29k-chefen Erik Fernholm. 29k-projektet har tre sponsorer, en av dem är Norrsken. Therese Mannheimer från Grace Health är en annan talare, en av hennes investerare är Anna Ryott.

Rapparparet Offset och Cardi B ska hålla tal. De är båda investerare i MUZIK, ett bolag som utvecklar hörlurar som inkorporerar sociala medier. Jason Hardi, grundaren av bolaget, kommer också att tala.

Symposium Stockholm AB är företaget som tidigare tog hand om Brilliant Minds. Bolaget omsatte 14 miljoner kronor 2017. Nu sköts evenemanget av stiftelsen Briliant Minds Foundation i stället. 

Expressen har sökt Kinnevik och Ericsson.

De står bakom Brilliant Minds

• Familjen Wallenberg.

• Familjen Berg/Johnson. Caroline Berg är dotter till näringslivsprofilen Antonia Ax:son Johnson. Familjen äger bland annat Axfood och Åhléns.

• Familjen Andersson. Står bakom företaget Mellby Gård, som har blivit ett miljardimperium.

• Familjen Persson. Äger klädjätten H&M. Företagets vd Karl-Johan Persson sitter även i Brilliant Minds så kallade advisory board, en rådgivande kommitté åt stiftelsen.

• Familjen Olsson. Dan Sten Olsson är vd för Stena Line.

• Familjen Rapp. Riskkapitalbolaget Pomonas, med ägaren Fredrik Rapp i spetsen.

• Familjen Stenbeck, genom Kinnevik.

• Ericsson.

• BMW, tysk biljätte.

• BNP Paribas, fransk bankgrupp.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!