Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga källan i jakthärvan hoppar av – vägrar att vittna

Polisens hemliga vittne pekade ut industrimiljardären Karl Hedin. Han har dock hela tiden förnekat att han gjort sig skyldig till olaglig jakt på varg.Foto: MATTIAS JOHANSSON
Karl Hedin greps i sitt hem den 26 oktober och satt häktad i en månad innan han släpptes fri.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Polisens hemliga källa i jakthärvan hoppar av.

Källan, som bland annat pekat ut industrimannen och miljardären Karl Hedin, 69,  vill inte längre vittna, uppger tidningen Jaktjournalen.

– Utredningen håller på och faller ihop som ett korthus, säger Hedins försvarare Sven Severin till Expressen.

En kort tid efter att polisen slog till mot industrimiljardären  Karl Hedin och flera andra personer i slutet av oktober stod det klart att polisen hade en hemlig källa som försett dem med information. Personen hade förhörts och berättat  om påstådd misstänkt olaglig jakt på bland annat varg och lodjur och gift som lagts ut för att ta död på djuren.

Flera personer anhölls och häktades misstänkta för olaga jakt. Bland de häktade fanns Karl Hedin - en av Sveriges största privata skogsägare - som profilerat sig hårt i den infekterade vargfrågan.

Förutom jakt på varg och andra fridlysta djur så misstänktes flera av de inblandade ha eldat upp varg i en ugn på Karl Hedins sågverk i Karbenning utanför Norberg. Några bevis i askan i form av benrester fann dock inte polisens tekniker.

Polisens jaktkälla hemlig

Både utredarna från polisens nationella avdelning, Noa, och kammaråklagare Lars Magnusson var ytterst förtegna om identiteten på deras källa.

Men sedan Karl Hedin släppts gick han själv ut och pekade ut vem det var utan att namnge personen.

Industrimiljardären Karl Hedin när han häktads vid Västmanlands tingsrätt i slutet av oktober.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Enligt Karl Hedin var källan en person som är närstående till en av de övriga misstänkta i jakthärvan och att det handlar om ett relationsdrama.

Karl Hedin: Ett relationsdrama 

" I april i år polisanmäler hon honom för att lägga ut gift i markerna, med avsikt att döda rovdjur. Han är helt ovetande om hennes anmälan", skrev han på den Facebooksida  som stödjer Karl Hedin och övriga misstänkta i jakthärvan.

Polis och åklagare borde ha ifrågasatt hemliga källan, anser industrimiljardären Karl Hedin som hela tiden förnekat brott.Foto: MATTIAS JOHANSSON

Karl Hedin beskrev de två personerna ingående och berättade om när den misstänkte mannen - kallad den "femtemannen" i jakthärvan – greps på Arlanda flygplats sedan han blivit internationellt efterlyst.

" Karl Hedin försett dem med gift"

"På Arlanda grips han och kastas in i en fängelsecell. Det är under de förhör som följer, som han får information om att allt bygger på information från X (Expressens notering). Chocken som följer är inte svår att förstå", skrev Karl Hedin.

Hedin gick in i detalj om hemliga källans berättelse:

"För att skapa trovärdighet för sin berättelse, som hon går till polisen med, påstår hon att Karl Hedin försett dem med gift och att ytterligare personer varit delaktiga i illegal rovdjursjakt i någon form".

Karl Hedin ansåg att polisen borde ha ifrågasatt källans trovärdighet innan de agerade.

 

Hemliga källan hoppar av

Exakt vad polis och åklagare lutar sig mot i övrigt i jakthärvan är oklart eftersom utredningen fortfarande pågår trots att alla släppts  fria.

Men tidningen Jaktjournalen avslöjar i dag att det hemliga vittnet inte länge vill medverka i utredningen.

"Jag kommer inte medverka i några ytterligare förhör och jag kommer, vid en eventuell rättegång, utnyttja min rätt att inte vittna”, skriver vittnet till kammaråklagare Lars Magnusson enligt tidningen.

Polis och åklagare är förtegna om den senaste utvecklingen om vittnets avhopp.

– Det här är en uppgift som jag inte kan kommentera på grund av förundersökningssekretessen, säger Lars Magnusson.

Påverkar det här utredningen?

– Det kan jag inte kommentera.

Står allt och faller med det hemliga vittnets uppgifter?

– Nej, det står inte och faller med vad något vittne skulle ha sagt. De som satt häktade på sannolika skäl var häktade på annat är vittnesuppgifter.

Det har det inte förändrats? Misstankarna är fortfarande lika starka mot Karl Hedin och de två andra?

– Ja.

Men Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin, anser att utredningen håller på att falla ihop när polisens hemliga vittne hoppar av.

– Utredningen håller på och faller ihop som ett korthus, säger advokat Sven Severin.Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Om hon inte vill medverka kan ingen tvinga henne till det. Hon är ju närstående till en av de misstänkta. Man får heller då inte använda sig av de uppgifter som hon har lämnat, säger han.

Avhoppet kan få stora konsekvenser anser Sven Severin.

– Stämmer det är det naturligtvis oerhört besvärande för åklagaren. Då finns inget kvar. Utredningen håller på och faller ihop som ett korthus.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!