Hemliga källan bakom tillslaget mot miljardären

Karl Hedin sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott och skäligen misstänkt för jakthäleri.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Han bestrider båda brotten.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

En leende Karl Hedin med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på studiebesök.

I dag  – ganska precis tre år senare – är bilden en annan.

Industrimannen Karl Hedin sitter i häkte anklagad för olaglig jakt på varg.

Vargar misstänks ha blivit kremerade i en industriugn på Hedins sågverk utanför Norberg.

Samtidigt har polisen gjort beslag av det dödliga giftet Karbofuran.

– Vi misstänker att giftet har använts till att förgifta vargar, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Industrimannen och miljardären Karl Hedin, 69, från Smedjebacken förnekar alla inblandning i den jakthärva som polisen nu håller på att nysta upp.

– Jag har svårt att uttala mig på grund av den sekretess som råder, säger hans försvarare, advokat Sven Severin.

Men Karl Hedin - som är starkt engagerad i vargfrågan - bestrider all inblandning  i det som polis och åklagare misstänker har utspelat sig på hans sågverk i Karbenning utanför Norberg. Att dödade vargar har kremerats i en ugn inne på industriområdet är en av misstankarna.

– Har något skett så är det utan hans vetskap, säger Sven Severin.

Karl Hedin förnekar också all inblandning i någon olaglig jakt på varg.

Polisens misstankar, där alla inte gäller Karl Hedin, omfattar också dödandet av lodjur och kungsörn.

Expressen kan nu berätta om nya omständigheter i den pågående polisutredningen där tre personer och Karl Hedin själv sitter häktade.

Enligt åklagaren har dödade vargar kremerats i en ugn inne på ett industriområde som tillhör Karl Hedin.
Foto: HENRIK HANSSON
AB Karl Hedins sågverk i Karbenning utanför Norberg.
Foto: GOOGLE MAPS

Hemlig polisoperation

Hela operationen leds av artskyddsbrott- och kulturarvsbrottsgruppen vid polisens nationella operativa avdelning i Stockholm. 15 poliser arbetar med utredningen.

Ingen lokal polis från Dalarna eller Västmanland har ingått i spaningarna utan har kopplats in först i samband med razziorna i fredags. Enligt vad Expressen erfar beror hemlighetsmakeriet på rädsla för att något skulle kunna läcka ut under den pågående spaningsoperationen.

Polisens operation fortsatte även under onsdagen med nya razzior och nya beslag på flera adresser.

– Vi håller nya förhör, vi går igenom alla beslag. Vi bedriver traditionellt kriminalpolisarbete nu, säger Filippo Bassini, gruppchef för polisens artskydds- och kulturarvsgrupp. 

En omfattande mängd beslag finns nu hos polisen.

– Det rör sig om vapen, kläder, mobiltelefoner, datorer och Ipads, säger Filippo Bassini.

Polisens it-tekniker ska gå igenom både mobiltelefoner och datorer.

Hemlig poliskälla har berättat om jakten

Enligt Expressens källor finns också en hemlig källa som informerat utredarna om flera av de inblandade i den nu avslöjade jakthärvan.

Den hemliga källan, som har förhörts ingående, har berättat om illegal jakt där jägarna använt sig av så kallat lapptyg för att styra vargarna mot skyttarna som sedan lätt träffade djuren med hjälp av sofistikerade kikarsikten på sina jaktvapen.

Lapptyg är flera långa rep där man sätter fast röd tygstycken och med hjälp av drevkarlar skrämmer upp vargen och försöker få djuret i riktning mot repkonstruktionen som smalnar av mot den plats där vargjägarna sedan sitter på pass. Repen med de röda fladdrande tygstyckena ska sitta i vargens ögonhöljd för att styrningen av djuren ska fungera bäst.

Det här är lapptyg med röda remsor som sätts ut för vargen. Bilden är tagen i ett helt legalt sammanhang där varg skulle hållas borta från ett område med får.
Foto: LOTTA HÄRDELIN / DN

Lapptyg används också vid legal jakt.

Polisen misstänker i det här fallet att flera vargar drivits rakt mot de misstänkta tjuvägarna med hjälp av utdragna lapptäcken.

"Stark tystnadskultur"

Den hemliga uppgiftslämnaren, som tycks ha mycket detaljerade kunskaper om vad som utspelat sig, har förhörts flera gånger av utredarna.

– Det råder en stark tystnadskultur i de här kretsarna. Det är mycket ovanligt att få någon att prata. Det är lite som i filmen Jägarna, säger en källa.

Torsten (Peter Stormare) och Peter (Kim Tjernström) från filmen Jägarna 2.
Foto: © 2011 SONET FILM AB

Stora mängder gift hittat

Hos en misstänkt, en 50-årig man som befinner sig utomlands, har polisen vid en razzia beslagtagit flera hundra gram med det dödliga giftet Karbofuran. Giftet hittades gömt.

Polisen tror att Karbofuran har preparerats i utlagt kött.

– Vi misstänker att giftet har använts till att förgifta vargar, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Utredarna letar också efter preparerat kött.

– Men vi har inte hittat något förgiftat kött i naturen, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

50-åringens advokat anser att uppgifterna kring giftet inte kan anses tillförlitliga,  eftersom de kommer från polisens hemliga uppgiftslämnare.

Men Svea hovrätt beslöt på torsdagen att häkta mannen i sin frånvaro.

Expressen har tidigare avslöjat polisens misstankar att flera vargar dödats och sedan kremerats för att sopa igen spåren efter tjuvjakten. Polisens misstankar har riktats mot AB Karl Hedins sågverk i Karbenning utanför Norberg där kremeringen ska ha ägt rum i en värmepanna inne på sågverkets område. 

Vargar bränts upp

Enligt misstankarna har minst två dödade vargar bränts upp i ugnen inne på sågverket.

Kriminaltekniker från polisen i Stockholm har gått igenom ugnen mycket noga och tagit aska i beslag. Askan ska nu analyseras för att se om det går att hitta spår av varg. Det gäller bland annat en varg som ska ha dödats den 26 oktober - samma dag som, polisens grep de misstänkta.

– Avspärrningarna har nu hävts, bekräftar kammaråklagare Lars Magnusson för Expressen.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på studiebesök hos Karl Hedin och hans anläggningar i november 2015.
Foto: EVA HÖGKVIST / DALA-DEMOKRATEN

Karl Hedin fick ministerbesök

AB Karl Hedin - företagskoncernen som den nu häktade Karl Hedin äger - omsätter flera miljarder. Hedin är en av Sveriges största privata skogsägare med flera sågverk. Det var också i den egenskapen som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht träffade Karl Hedin för tre år sedan.

Ministerns besök gällde det nationella skogsprogrammet och förutsättningarna för sågindustrin. På programmet stod besök på företagets anläggning i Krylbo och sågverket i Karbenning - platsen som nu är i fokus i jaktutredningen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!