Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemliga beskedet: Spotify snart värda 200 miljarder

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Foto: JENNY KANE / AP TT NYHETSBYRÅN

Musikjätten Spotify går mot en ny rekordvärdering.

Inför börsnoteringen i USA har aktiepriset för Spotify pressats upp – trots skulder på miljarder.

Men det är oklart om bolaget lyckas försvara det höga aktiepriset, skriver Dagens industri.

Spotify är trots tyngden från förlusterna den dominerande strömningstjänsten för musik. Redan under det första kvartalet i år väntas musikjätten noteras på börsen i New York. I december lämnade Spotify in sin ansökan om börsnotering till amerikanska finansinspektionen, SEC.

Det är en jätteinvestering från Tencent som leder vägen mot börsen, skriver Dagen industri. Handlingar som Spotifys moderbolag i Luxemburg registrerat visar att transaktionen värderar hela Spotify till drygt 21 miljarder dollar, motsvarade 166 miljarder svenska kronor. 

Priset var cirka 5 300 dollar per aktie. Man hoppas att det ska tas emot som ett riktmärke av aktiemarknaden. 

Aktien väntas stiga

Men värderingen kan få aktiepriset att stiga ytterligare. 

Bolagsvärdet kan snart uppgå till nära 200 miljarder kronor, den siffran har Spotify meddelat sina större aktieägare, enligt uppgift till Di Digital. Ökningen väntas ske när bolagets personal och långivare tecknar hundratusentals aktier de har rätt till men som ännu inte registrerats, skriver Di. 

Då värderas Spotify lika högt som industrijättarna Sandvik och Assa Abloy som finns på den svenska börsen. Men frågan är om Spotify kommer nå upp till rekordvärderingen. 

 

LÄS MER: Spotify ett miljardklipp – för pensionsjättarna 

 

Spotifys befintliga ägare har rätt att köpa aktier till samma pris som Tencent, men det är oklart om fler aktieägare verkligen kommer hänga på investeringen som Tencent gjort. Nyligen tecknade nämligen den svenska pensionsjätten AMF Spotify-aktier för nästan halva priset.

”Om AMF tecknar sig så lågt och Tencent så högt, vad är då det egentliga aktiepriset?” säger en person med insyn i Spotify till DI.

Dras med skulder

Under sitt senaste räkenskapsår omsatte musikjätten 29 miljarder kronor, men man drog på sig drygt 5 miljarder kronor i förluster. Och även om handlingarna i Luxemburg visar att nyemissionen som Tencent medverkade i gav Spotify omkring 9,5 miljarder kronor i eget kapital, kan bolaget redan nu ha åtagit sig att återinvestera en del av pengarna i Tencent-koncernen.

Handlingarna visar även att Spotify fortfarande är skyldigt flera långivare drygt 5 miljarder kronor.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!