Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSONFoto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
 Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Foto: JENNY KANE / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: JENNY KANE / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JENNY KANE / AP TT NYHETSBYRÅN

Hemliga beskedet: Spotify snart värda 200 miljarder

Publicerad

Musikjätten Spotify går mot en ny rekordvärdering.

Inför börsnoteringen i USA har aktiepriset för Spotify pressats upp – trots skulder på miljarder.

Men det är oklart om bolaget lyckas försvara det höga aktiepriset, skriver Dagens industri.

Spotify är trots tyngden från förlusterna den dominerande strömningstjänsten för musik. Redan under det första kvartalet i år väntas musikjätten noteras på börsen i New York. I december lämnade Spotify in sin ansökan om börsnotering till amerikanska finansinspektionen, SEC.

Det är en jätteinvestering från Tencent som leder vägen mot börsen, skriver Dagen industri. Handlingar som Spotifys moderbolag i Luxemburg registrerat visar att transaktionen värderar hela Spotify till drygt 21 miljarder dollar, motsvarade 166 miljarder svenska kronor. 

Priset var cirka 5 300 dollar per aktie. Man hoppas att det ska tas emot som ett riktmärke av aktiemarknaden. 

Aktien väntas stiga

Men värderingen kan få aktiepriset att stiga ytterligare. 

Bolagsvärdet kan snart uppgå till nära 200 miljarder kronor, den siffran har Spotify meddelat sina större aktieägare, enligt uppgift till Di Digital. Ökningen väntas ske när bolagets personal och långivare tecknar hundratusentals aktier de har rätt till men som ännu inte registrerats, skriver Di. 

Då värderas Spotify lika högt som industrijättarna Sandvik och Assa Abloy som finns på den svenska börsen. Men frågan är om Spotify kommer nå upp till rekordvärderingen. 

 

LÄS MER: Spotify ett miljardklipp – för pensionsjättarna 

 

Spotifys befintliga ägare har rätt att köpa aktier till samma pris som Tencent, men det är oklart om fler aktieägare verkligen kommer hänga på investeringen som Tencent gjort. Nyligen tecknade nämligen den svenska pensionsjätten AMF Spotify-aktier för nästan halva priset.

”Om AMF tecknar sig så lågt och Tencent så högt, vad är då det egentliga aktiepriset?” säger en person med insyn i Spotify till DI.

Dras med skulder

Under sitt senaste räkenskapsår omsatte musikjätten 29 miljarder kronor, men man drog på sig drygt 5 miljarder kronor i förluster. Och även om handlingarna i Luxemburg visar att nyemissionen som Tencent medverkade i gav Spotify omkring 9,5 miljarder kronor i eget kapital, kan bolaget redan nu ha åtagit sig att återinvestera en del av pengarna i Tencent-koncernen.

Handlingarna visar även att Spotify fortfarande är skyldigt flera långivare drygt 5 miljarder kronor.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen