Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konkurshot mot Postnord – vd:ns krav på politikerna

Företaget är Sveriges näst största med 20 000 anställda.
Postnords svenska vd Annemarie Gardshol.Foto: TT NYHETSBYRÅN / PONTUS LUNDAHL
Postnord riskerar konkurs om inte staten ingriper. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Företaget är Sveriges näst största med 20 000 anställda. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Det stora problemet för bolaget är den kostsamma brevtjänsten. Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Postnord riskerar konkurs om inte staten går in med mer stöd.

Det visar en hemlig rapport som beställts av svenska regeringen, enligt Dagens nyheter.  

Företaget är Sveriges näst största med 20 000 anställda. 

Hur ofta skickar du brev eller vykort?

Det stora problemet för bolaget är den dyra brevtjänsten. 

En slutsats i en hittills hemlig rapport är att Postnord behöver statssubventioner när den lönsamma brevverksamheten viker, uppger en källa för DN. 

Om samhällsservicen ska behållas på samma nivå som i nuläget och Sverige inte ger subventioner till bolaget riskerar Postnord gå i konkurs, enligt rapporten. 

Rapporten gjordes mellan september och december 2018 av konsultfirman McKinsey & Company, på uppdrag av svenska och danska staten.

De senaste åren har den inkomstbringande brevutdelningen i Danmark gått ned kraftigt – och nu kan Sverige gå samma framtid till mötes.

Koncernen har de tre senaste åren gått med totalt 2,99 miljarder kronor i förlust. Det beror nästan enbart på den danska nedgången i brev, enligt DN. Postnords huvudsakliga vinst kommer från brevverksamheten.

Postnord: Servicekraven behöver ändras 

Tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) bedömer att de svenska brevvolymerna kommer att halveras inom några år. 

Därmed gör PTS analysen att det är mycket troligt att Postnord närmar sig ett nollresultat inom några år. 

– För att undvika att förluster i förlängningen är det viktigt att samhällsuppdraget förändras och anpassas efter användarnas behov i dagens alltmer digitaliserade samhälle, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS, i en kommentar. 

Annemarie Gardshol är sedan december 2019 vd och koncernchef på Postnord. Hon säger att det är aktuellt att titta på större strukturförändringar och att bolaget närmar sig en punkt där det inte kommer att gå att finansiera brevverksamheten som den ser ut i dag enbart med intäkter. 

– Om volymerna fortsätter gå ner enligt de prognoser vi tittar på och om man inte radikalt ändrar i servicekraven blir alternativet att i så fall finansiera brevservicen, och då får det bli via statliga medel. 

Hur Postnord ska sköta brevservicen är ett politiskt beslut. Postnord vill att de framöver ska kunna dela ut brev varannan dag och i nästa steg få tre dagar på sig att dela ut ett brev. 

– Jag tycker att vi har en konstruktiv dialog med politikerna. Vi är måna om att det ska finnas en god brevservice i hela landet, men vi vill inte upprätthålla en dyr produktionsapparat om vi inte ser ett behov där ute för att använda sig av den, när att man inte skickar lika många brev, säger Annemarie Gardshol. 

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är ansvarig för de statligt ägda bolagen. Han säger i en kommentar till Expressen att digitaliseringen innebär förändringar för Postnord. 

– Förändringarna jobbar vi och bolagets ledning tillsammans med för att det ska ske på ett klokt och hållbart sätt, säger han i en kommentar. 

20 000 anställda i Sverige 

Postnord bildades när svenska Posten och Post Danmark gick samman 2009. I dag är svenska staten 60 procent och danska staten 40 procent. 

Postnord har i dag 20 000 anställda i Sverige. Att dela ut brev mer sällan skulle innebära färre anställda i brevverksamheten, kanske upp till halverad arbetsstyrka, har Expressen tidigare rapporterat. 

– Det är klart att vi kommer att behöva färre personal i brevverksamheten om vi går över till varannandagsutdelning. Vi räknar på de här sakerna och vi har en viss grundläggande omsättning av personal. Vi har naturliga avgångar, folk går i pension och vi försöker naturligtvis få vår personal anställningsbar i någon form. Man kan till exempel få jobb inom logistikverksamheten. Det finns många möjligheter, så det är svårt att ge någon siffra, säger Annemarie Gardshol. 

TV: Det här är Postnord

Hanterar post och paketutdelning inom Sverige.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!