Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlig rapport bakom beslut att sparka vd:n

Postnords styrelseordförande Christian Jansson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Postnords huvudkontor i Solna.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

En hemlig konsultrapport ligger bakom beslutet som slutade med att Postnordchefen Håkan Ericsson sparkas.

– Det ledde till att styrelsen ville göra en organisatorisk översyn och den inleds nu, säger Postnords syrelseordförande Christian Jansson.

Nu pekar mycket på att den kritiserade svensk-danska sammanslagningen blir alltmer decentraliserad – tvärtemot ursprungstanken.

Vid en presskonferens på Rosenbad i oktober 2017 meddelade dåvarande näringsministern Michael Damberg, S, att svenska och danska staten skjuter till 2,2 miljarder kronor för att rädda Postnord från konkurs.

Det sammanslagna postbolaget blödde ymnigt och näringsministern konstaterade att ”Danmark måste ta ansvar för den uppkomna situationen”, samtidigt som han gav den borgerliga regeringen en känga för att ha slutit ett uselt avtal vid samgåendet 2009.

Kort efter sjösattes en total genomsyn av hela bolaget. Uppdraget gick till den amerikanska konsultjätten McKinsey, som under hösten gått igenom hela Postnords organisation.

Utredningen var beställd av ägarna: den danska och svenska staten. Berörda ministrar har i tysthet fått rapporten redovisad för sig samtidigt som styrelsen fått rapporten på sitt bord.

”Tydlig ambition att decentralisera”

En del i rapporten, kan Dina Pengar berätta, handlar om att göra om koncernstrukturen uppifrån.

– Jag ska inte förekomma organisationsutredningen, men det finns en tydlig ambition att decentralisera och få ett tydligt ansvarstagande i länderna för de lokala marknaderna, säger Postnords syrelseordförande Christian Jansson, till Dina Pengar.

Han konstaterar:

– Vi inser också att utmaningarna framåt är väldigt stora.

Ett mer decentraliserat upplägg skulle innebära kraftigt förändrade arbetsuppgifter för koncernchefen och vd:n Håkan Ericsson.

– McKinsey-utredningen gav förutsättningar för att fundera kring komplexiteten kring organisationen, säger Christian Jansson.

Generösa avtal i Danmark

En stor skillnad mellan svenska och danska delen har varit hur man hanterat den krympande brevaffären, där Sverige hamnat på efterkälken när det kommer till åtgärder och neddragningar.

– Den är väldigt lokal för varje marknad och då är det bättre att ansvaret ligger lokalt. Det är skilda förutsättningar eftersom danskarna digitaliserade mycket fortare än här, framtvingat genom lagstiftning, säger Christian Jansson.

Har McKinsey-utredningen kommit fram till att skillnaderna mellan Sverige och Danmark varit för stora?

– Nej, inte alls. Men man ska inte förringa det faktum att vi pratar om väldigt gamla organisationer som man gift ihop väldigt sent i livet. Det är klart att det inne i väggarna finns en massa idéer om hur saker borde varit, men det finns också samsyn om hur det bör vara i framtiden, säger Christian Jansson.

Något som skavt mellan länderna har varit de danska villkoren för uppsagda tjänstemän med tre års uppsägningstid och utan tjänsteplikt.

– Det har kostat väldigt mycket pengar, säger Christian Jansson, som samtidigt lyfter fram fördelen av flera gemensamma funktioner, som ruttplanering.

– Dessa ska vi inte avveckla. Vi behöver inte uppfinna hjulet två gånger när vi kan göra det tillsammans, säger han.

”Vi var överens med Håkan”

Hur gick diskussionerna med Håkan Ericsson – var ni överens?

– Ja, det var nästan så att man blev förvånad över att vi båda kommit till samma insikt. Det vara samma analys från två håll, men sen tog vi initiativet för avvecklingen av Håkan.

Vilket ”räddade” avgångsvederlaget?

– Givetvis. Och det är konsekvenser man från styrelsen får ta när man fattar beslut om att byta ledning.

Ericsson har rätt till sex månaders uppsägningstid och tolv månaders avgångsvederlag, vilket enligt Christian Jansson kommer att kosta Postnord 14 miljoner kronor – baserat på Håkan Ericssons lön i 18 månader.

Om pensionsavsättningarna räknas in landar summan på närmare 18 miljoner kronor.

– Håkan (Ericsson) och Gunilla (Berg, finanschefen) har gjort ett fantastiskt jobb under fem år och de ska verkligen ha all heder för detta. Men vi vet också att vi behöver ett nytt ledarskap för att ta bolaget framåt, säger Christian Jansson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!