Heltidsstuderande krävs på återbetalning

Publicerad
Trots att studenter följer kursplanen för heltidsstudier tvingas tusentals av dem att betala tillbaka delar av studiemedlen. Nu kräver flera tekniska högskolor att Centrala studiestödsnämnden (CSN) drar tillbaka sina krav.
CSN har utökat kontrollen av högskolestuderande som fått fullt studiemedel men inte varit registrerade för heltidsstudier, vilket hittills resulterat i 1 500 återkrav på totalt 15 miljoner kronor och 145 personer riskerar att bli polisanmälda.
Enligt Dagens Nyheter rör det sig om minst 400 fall på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.
CSN:s definition för heltidsstudier skiljer sig ibland från högskolornas. Högskolorna summerar studiepoängen per helår medan CSN gör det per termin. Därför kan det se ut som om heltidsstuderande sköter sina studier på deltid, vilket leder till att CSN kräver tillbaka en del av studiemedlet.
- Det är helt oacceptabelt. Vi tycker det är ett stelt och byråkratiskt synsätt, speciellt som det handlar om elever som studerar heltid och inte fuskar på något sätt, säger Per Gudmunsson, rektor på KTH, till Svenska Dagbladet.
Enligt Tobias Porserud, ordförande för KTH:s studentkår, handlar det i de flesta fall om 10 000 kronor, men i ett fall rör det sig om 42 000 kronor.
Förutom vid KTH är studenter vid Chalmers i Göteborg och vid universiteten i Linköping och Luleå drabbade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen