Lars Heikensten, tidigare chef för Riksbanken, är orolig för den svenska ekonomin. Foto: Meli Petersson EllafiLars Heikensten, tidigare chef för Riksbanken, är orolig för den svenska ekonomin. Foto: Meli Petersson Ellafi
Lars Heikensten, tidigare chef för Riksbanken, är orolig för den svenska ekonomin. Foto: Meli Petersson Ellafi
EU-kommissionen har ännu en gång varnat för risker och obalanser i svensk ekonomi. De allt högre skulderna och stigande bostadspriserna är en stor risk, enligt förre Riksbankschefen Lars Heikensten. Foto: Tomas LeprinceEU-kommissionen har ännu en gång varnat för risker och obalanser i svensk ekonomi. De allt högre skulderna och stigande bostadspriserna är en stor risk, enligt förre Riksbankschefen Lars Heikensten. Foto: Tomas Leprince
EU-kommissionen har ännu en gång varnat för risker och obalanser i svensk ekonomi. De allt högre skulderna och stigande bostadspriserna är en stor risk, enligt förre Riksbankschefen Lars Heikensten. Foto: Tomas Leprince
Riksbanken.eeeeee Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBLRiksbanken.eeeeee Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Riksbanken.eeeeee Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Heikenstens oro för svenska ekonomin

Publicerad

Lars Heikensten är orolig för den svenska ekonomin.

I en intervju med Svenska Dagbladet kommenterar den förre riksbankschefen de finansiella riskerna och säger att de är betydande.

– Diskussionen borde handla om hur vi undviker stora misstag. Det viktiga är att ha en robust ekonomi. Det har vi inte i dag, säger han till tidningen.

EU-kommissionen har ännu en gång varnat för risker och obalanser i svensk ekonomi. De allt högre skulderna och stigande bostadspriserna är en stor risk, enligt förre Riksbankschefen Lars Heikensten.

– Skuldnivåerna och bostadspriserna är väldigt uppdrivna. Det är rejäl risk, säger han till SvD.

Heikensten menar att regeringen och Finansinspektionen inte har gjort det som krävs. De har också hela ansvaret, eftersom instruktionen till Riksbanken är att inte lägga sig i. Istället ska Riksbanken koncentrera sig på inflationsmålet, berättar han för tidningen. Han oroas framför allt av de spänningar som finns kring finanserna i Sverige och världen.

Enligt Lars Heikensten behöver Riksbankens roll stärkas, så att Systemet får en kompetent och självstädig kraft. Bland annat kan Riksbanken slå larm när problem uppstår i ekonomin.

 

LÄS OCKSÅ Varningen: Vi handlar upp ränteöverskottet

Vill värna om inflationen

Samtidigt vill han värna om inflationsmålet och Riksbankens självständighet eftersom ekonomin varit stabil sedan de infördes. Heikensten trycker bland annat den högre tillväxten och sysselsättningen i sin intervju med SvD.

Lars Heikensten menar att det viktigaste för en riksbankschef är att den har integritet.

– Riksbanken befinner sig hela tiden mitt i stormen. Många har synpunkter och egna intressen. Det gäller att stå fri och rak och att koncentrera sig på att göra ett bra jobb, säger han till SvD.

Heikensten arbetade på Riksbanken i över tio år och avslutade som riksbankschef. Han efterträddes av Stefan Ingves.

 

LÄS OCKSÅ Gynnsamt läge: Bind ditt bolån – och gör ett klipp

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen