Hbtq-fientlig anställd fick sparken – nu hotas Ikea i Polen av bojkott

Ikea.
Foto: LE TELLEC STEPHANE/ABACA / LE TELLEC STEPHANE/ABACA STELLA PICTURES
Foto: Från hans officiella Facebooksida.

Ikea i Polen hotas av bojkott.

Orsaken är att en anställd säger sig ha blivit sparkad på grund av sina åsikter om hbtq-personer skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Justitieminister Zbigniew Ziobro rasar mot den svenska möbeljätten.

– Det är en absolut skandal, säger han enligt TVP Info. 

Den före detta anställda på ett Ikea-varuhus i Polen – som i polsk press går under namnet Tomasz K – ska ha publicerat homofobiska bibelcitat på företagets intranät i maj, i samband med att Ikea höll ett event för att stötta hbtq-rättigheter på den Internationella dagen mot homo- , bi- och transfobi. 

Nyhetsbyrån Bloomberg skriver att Ikea uppmanat mannen att ta bort inläggen, men då han vägrade ska han i stället ha fått sparken. 

Ikea i Polen skriver i ett pressmeddelande att mannen uttryckt sig nedsättande mot hbtq-personer och citerat delar ur Gamla testamentet.

– Medarbetaren använde citat från Gamla testamentet om död och blod i samband med ödet för homosexuella, skriver Ikea i ett pressmeddelande. 

”Är oacceptabelt”

Mannen menar att uppsägningen handlar om religionsdiskriminering. 

– Jag blev skakad. Jag har anställts för att sälja möbler men jag är katolik och det här är inte mina värderingar, säger mannen till polska tv-kanalen TVP Info, enligt Bloomberg.

Händelsen har väckt reaktioner. Polens justitieminister Zbigniew Ziobro har beordrat en grundlig utredning av det som hänt. 

– Det här är oacceptabelt. Det är en absolut skandal, säger han enligt TVP Info. 

Patryk Jaki, biträdande justitieminister, har erbjudit den tidigare Ikea-anställde juridisk hjälp. Han har dessutom uppmanat till en bojkott av möbeljätten om utredningen visar att Ikea diskriminerar katoliker. 

För en månad sedan gick Jaroslaw Kaczynski, ordföranden för regeringspartiet i landet, ut och sa att utvecklingen av hbtq-personers rättigheter är en allvarlig fara för Polens familjer och EU:s framtid, skriver SVT.

Ikea i Sverige går inte in på det specifika fallet, av hänsyn till integritet. 

– Jag känner mig väldigt trygg att oavsett var Ikea finns i världen så lever vi och agerar utifrån våra värderingar. Oavsett hur de lokala förutsättningarna ser ut vill Ikea säkerställa att alla medarbetare har lika rättigheter och möjligheter, oavsett kön, sexuell läggning, nationalitet, religion, säger Jakob Holmström, presschef på Ikea i Sverige. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!