Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårt jobb för att lyckas på jobbet? Glöm det

Stanford-forskaren Emma Seppälä lyfter fram sex vägar till lycka – och framgång. Foto: Youtube
Emma Seppälä föreslår: Behåll lugnet. Foto: Shutterstock

Trodde du att måste jobba hårt för att lyckas på jobbet? Glöm det.

I stället ska du försöka att göra ingenting - ofta, enligt Stanford-forskaren Emma Seppälä.

– Det råder en allmän missuppfattning om att man måste offra sin egen lycka för att nå framgång, säger hon till l Business Insider.

Emma Seppälä är professor vid det amerikanska prestigeuniversitet Stanford och skribent i tidskrifter som Harvard Business Review, Psychology Today och Huffington Post.

I boken ”The Happiness Track: How to Apply the Science of Happiness to Accelerate Your Success” varnar hon för uppfattningen att måste jobba så hårt att man nästan går sönder för att lyckas på jobbet.

I stället kan lyckan i sig göra dig framgångsrik, enligt Emma Seppälä, rapporterar Veckans Affärer.

– Det råder en allmän missuppfattning om att man måste offra sin egen lycka för att nå framgång", säger Stanford-professorn till Business Insider.

I boken lyfter hon fram sex vägar till lycka – och framgång:

Njut av ögonblicket

• Många arbetsplatser uppmanar medarbetare att jobba intensivt hela dagen - helst med flera saker samtidigt. Men forskningen visar att människor presenterar bättre om vi får fokusera på stunden.

Tillåt dig misslyckas

• Misstag startar kroppens olika stressystem. Men ständiga stresspåslag sliter på hälsan. Men enligt forskningen går det att lära sig att hantera bakslag bättre - vilket minskar tiden för fysisk och psykisk återhämtning.

Behåll lugnet

• Inför det andra världskriget gick de brittiska myndigheterna ut med en informationskampanj med budskapet “Behåll lugnet och kämpa på” för att peppa befolkningen. Rådet är lika relevant i dag. Genom att behålla lugnet hushåller man med sin energi, vilket i sin tur minskar risken för att bli utbränd.

Det är produktivt att göra ingenting

• Enligt forskningen blir människor mer kreativa när de inte pressas att krama ut det sista av sin förmåga.

Emma Seppälä föreslår att man ska växla mellan högintensiva och lågintentensiva sysslor under en arbetsdagen för att få ut det mest av arbetsdagen.

Var snäll - mot dig själv

• Besegra rädslan för att misslyckas och var snäll mot dig själv om det blir fel i bland. Fruktan för att göra fel hämmar människor och får dem att ge upp i onödan.

Var en bra jobbarkompis

• Att vara en bra jobbarkompis bidrar inte bara till att lojaliteten till arbetsgivaren ökar utan också att hela arbetsplatsen blir mer produktiv. Empatiska kolleger minskar också stressnivåerna på arbetsplatsen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!