Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårdare tag ska stoppa pensionsskojarna

Ditt PPM-resultat ser du i pensionskuvertet. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Rubrikerna kring fondbolaget Allras fonder har solkat ner premiepensionsfonderna. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Skojarna i premiepensionssystemet ska stoppas.

Regeringen och delar av oppositionen ställer sig bakom förslagen på hårdare tag som Pensionsmyndigheten lanserat i ett 30-punktsprogram.

– En väldigt viktig del handlar om hur man ska rensa upp i marknadsföringen av premiepensionen, säger generaldirektör Katrin Westling Palm.

I klartext handlar det bland annat om att det ska bli stopp för möjligheten att kränga fonder i PPM–systemet via telefon.

Det har stormat rejält kring flera av de företag som marknadsför fonder i premiepensionssystemet.

Falcon Funds–härvan och nu senast rubrikerna kring fondbolaget Allras fonder har solkat ner premiepensionsfonderna rejält.

Flera av punkterna i Pensionsmyndighetens förslag till åtgärdsprogram, som redovisats för regeringen och den politiskt sammansatta pensionsgruppen, ska helt enkelt förhindra att bolagen tar sig in på fondtorget där valet i PPM–systemet sker.

 

LÄS OCKSÅ: Ny gemensam aktion för försvunna miljarden

 

Oseriösa fondbolag ska kastas ut

Myndigheten ska kunna agera mer kraftfullt mot olämpliga fondbolag och även lättare kasta ut de bolag som inte följer regelverket.

Under måndagen gick regeringen ut och signalerade att de sex partier som ingår i pensionsgruppen - Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, och Kristdemokraterna - har enats om att ta fram en handlingsplan för att stoppa oseriösa bola i premiepensionssystemet. Och Pensionsmyndighetens åtgärdsprogram blir stommen.

 

LÄS OCKSÅ: Han pekas ut i stora pensionsskandalen

 

– Pensionerna ska vara trygga och därför är det en styrka att vi är överens över blockgränserna, säger socialförsäkringsminister Anita Strandhäll och ordförande i pensionsgruppen.

Generaldirektör Katrin Westling Palm. Foto: Daniel Roos / PPM DIGITAL

Hos Pensionsmyndigheten tycker ledningen att det är bra att man nu får ett tydligare mandat att agera mot oseriösa fondbolag

– Det är oerhört glädjande att de så snabbt kommit fram till att Pensionsmyndigheten ska få ett nytt uppdrag för vi behöver ett nytt tydligt uppdrag, säger Katrin Westling Palm.

 

LÄS OCKSÅ: Guide: Så fungerar pensionssystemet

 

Hårdare krav på fondbolagen i PPM–systemet

Pensionsmyndigheten kommer att kunna ställa helt andra krav på de bolag som vill in på Fondtorget och rensa bort de bolag som inte uppfyller kraven.

– Vi ska till exempel kunna utesluta fonder som har för lite kapital, säger Katrin Westling Palm.

En del av kritiken har gällt marknadsföringen där fondbolag nyttjat telefonförsäljare för att få folk att byta fonder. Fonder som senare visat sig vara extremt dyra och ofta ger väldigt låg avkastning.

 

LÄS OCKSÅ: Allra kastas ut från PPM

 

Telefonförsäljare ska förbjudas

– Helst skulle vi förbjuda marknadsföring helt och hållet. Vi kommer kanske börja med att förbjuda telefonförsäljning, säger Katrin Westling Palm.

Det finns inget i dag som signaler att det ska bli färre fonder i framtiden.

– Ingen av de 30 förslagen handlar enskilt om att det ska bli färre fonder. Vi har heller inte tyckt att det är särskilt effektivt att komma med en begräsning till ett visst antal fonder. Men vi har visat politikerna, att de här förslagen tillsammans, kommer att leda till färre fonder på fondtorget.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!