Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård kritik mot Swedbanks utredning – efter avslöjandet

Swedbank har tillsatt en extern utredning efter avslöjande om misstänkt penningtvätt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
S-profilen Danie Suhonen är kritisk till utredningen. Foto: Expressen
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbank har föreslagit en drygt tre veckor lång utredning efter avslöjande om misstänkt penningtvätt. 

Det är en ännu större skandal än själva avslöjandet, menar S-profilen Daniel Suhonen. 

– Det här är någon slags konsultrapport, säger han i Kvartals veckopanel. 

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade i februari att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i nästan ett decennium. Minst 40 miljarder kronor kan ha slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. Skarp kritik riktades omgående mot Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Swedbank har sedermera meddelat att man tillsatt en extern utredning. Efter att först ha utsett revisionsbolaget EY bytte de utredare till Forensic Risk Alliance, FRA. 

Planen är att utredningen ska vara klar den 28 mars – alltså om drygt tre och en halv vecka. 

– Det som jag tycker är den stora skandalen är att man nu föreslår en tre veckor lång extern utredning. Den ska jämföras med när Danske bank ska utreda sina förehavanden i Baltikum och lägger ett år på det, säger S-profilen Daniel Suhonen i Kvartals ”Veckopanelen”, och fortsätter:  

– Det här är någon slags konsultrapport. Sedan kan man ifrågasätta om det är rimligt om man har en egen granskning vid så här stora brott. Myndigheterna måste ju också kliva in.

 

Daniel Suhonen har nyligen varit med och startat ”Reformisterna”. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kritik mot Swedbanks externa utredning

SvD Näringslivs Birgitta Forsberg ifrågasatte direkt efter avslöjandet om Birgitte Bonnesen kan sitta kvar som vd. Nu ställer hon sig ytterst tveksam till både vd:ns och styrelsens krishantering som hon kallar ”det närmaste ett haveri”. 

Hon anser att det är ”anmärkningsvärt” att storägare tvingades gå ut i ett pressmeddelande och kräva en extern utredning – i stället för att ringa direkt till styrelsens ordförande Lars Idermark. 

Intrycket blir att Lars Idermark, och därmed resten av styrelsen, sitter i Birgitte Bonnesens knä”, skriver hon i SvD.

Svenska Dagbladets Birgitta Forsberg.

Birgitta Forsberg skriver vidare att det är märkligt att Swedbank väljer att endast utreda de avslöjanden som framkommit i Uppdrag granskning. 

Det naturliga hade varit att göra en ordentlig utredning av hela verksamheten i Baltikum under de ifrågasatta åren 2007–2015”. 

”Mycket valhänt och tveksam”

I en krönika på Realtid skriver Johan Såthe att han tror att Birgitte Bonnesen tvingas lämna sitt uppdrag som vd för att Swedbank behöver en syndabock för att kunna gå vidare. Han menar att avskedandet av vd:n kan rädda styrelsen. 

Genom att sparka vd:n kan det ju se ut som om styrelsen är mindre ansvarig för den misstänkta penningtvätten”, skriver han och fortsätter senare om krishanteringen:

Krishanteringen har varit mycket valhänt och tveksam. En idé hade till exempel varit att berätta för sina egna kunder om läget”. 

Expressen har varit i kontakt med Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau som avböjt att kommentera. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!