Hård kritik mot bluffen i Comviqs reklamfilm

I Comviqs reklamfilm berättar de om skådespelaren Tariq Alkhizais liv på flykt från Irak.
Foto: Comviq/Skärmdump
Men filmen är i själva verket inspelad i Marocko.
Foto: Comviq/Skärmdump

Comviqs reklamfilm handlar om Tariq Alkhizais liv i Irak.

Men filmen är inspelad i Marocko – något som flera kunder har reagerat starkt på.

– Självklart tar vi till oss av den här kritiken, säger Malin Selander, presschef för Comviq.

Skådespelaren Tariq Alkhizai, som spelar kioskägaren Karim i Comviqs reklamfilmer, torterades av Saddam-regimen och tvingades fly från Irak till Sverige med falskt pass.

Denna historia försöker Comviq berätta i sin senaste reklamfilm, som bland annat publicerats på teleoperatörens Facebooksida. Men det tittarna inte får veta är att filmen är inspelad i Marocko – inte i Irak.

– Det är av filmproduktionsmässiga skäl. I Marocko kunde vi skapa olika typer av miljöer snabbt, utan att behöva åka runt för mycket, vilket vi hade behövt göra om vi spelade in i Irak, säger Malin Selander, presschef för Comviq.

Tittarna: "Vilket skämt"

Uppmärksamma tittare – som hört hur statister och skådespelare i filmen pratar marockansk arabiska – har inte varit blygsamma med sin kritik mot Comviq.

"Vilket Skit Reklam dom säger att det hela är Ifrån Bagdad Irak sen har vi Marocko och marockanska skådisar som talar vilket Skämt", skriver en person på Comviqs Facebooksida.

"Pratar de marockanska i bagdad?", skriver en annan.

"Hade någon gjort en film om Stockholm och presenterat det som en fattig stad i ruiner, genom att filma en annan stad i ett annat land, så hade nog även jag känt att det gav en felaktig bild till omvärlden av min hemstad", påpekar en person.

"Har inte försökt undangömma"

Comviq har nåtts av kritiken – men står fast vid att det var rätt att spela in reklamfilmen i Marocko och inte i Irak, som filmen ska handla om.

– Vi försöker beskriva Tariqs historia och det tycker jag att vi har lyckats med på ett väldigt bra sätt, säger Malin Selander och fortsätter:

– Självklart tar vi till oss av den här kritiken. Men jag vill verkligen poängtera att vi absolut inte har försökt undanhålla den här informationen, det har aldrig varit vår avsikt.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!