Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård inkomstsmäll för pensionärerna

Landstings- och kommunalanställda drabbas av sänkningarna.Foto: JAN WIRIDÉN
Korrigeringar av tjänstepensionsavtalet gör att vissa kan förlora 800 kronor i månaden.Foto: TT

150 000 tidigare kommun- och landstingsanställda åker på en oväntad pensionssmäll 2018. 

Orsaken är korrigeringar i ett gammalt tjänstepensionsavtal som gör att vissa kan tappa uppemot 800 kronor i månaden, det skriver nyhetsbyrån TT. 

– Det här är oerhört olyckligt, säger Anna-Maria Carlsgård, ombudsman på Kommunal. 

2018 kan tusentals pensionärer som jobbat inom kommuner och landsting få sänkt tjänstepension. Detta på grund av att pensionsavtalet PA-KL, som tidigare satt ihop med den allmänna ATP-pensionen, var tvungen att korrigeras när ATP-pensionen skrotades. 

 

LÄS OCKSÅ: Tabeller: Så mycket höjs din pension 2018 

 

De senaste tre åren har korrigeringarna av detta blivit att pensionärerna har gynnats, men nu blir inflationen högre än följsamhetsindexet, och då blir det i stället en negativ förändring.  

Anna-Maria Carlsgård, ombudsman på Kommunal, beklagar detta och menar att man inte förutsåg att effekten av detta skulle bli så stor.

– Det här är oerhört olyckligt, säger hon till TT och fortsätter:

– Men de som har allra sämst pensioner påverkas minst.

 

LÄS MER: Majoritet av svenskarna emot höjd pensionsålder 

 

800 kronor mindre i månaden

I praktiken innebär detta att runt 150 000 pensionärer kan få sänkt tjänstepension, men hur mycket varierar. För vissa blir sänkningen knappt märkbar när andra variabler såsom allmän pension och eventuella bostadsbidrag räknas in - men för andra kan den bli uppemot 800 kronor i månaden. 

Exakt hur många som kommer att beröras är däremot oklart i nuläget. 

– Framför allt är det de som är födda 1937 eller tidigare som berörs, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL, till TT.  

Även yngre sjukpensionärer kan beröras. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!